Trendovi vanjskotrgovinske razmjene BiH u ovoj i prošloj godini su prilično ohrabrujući. Obim trgovinske razmjene BiH s inostranstvom u 2017. godini dosegao je gotovo 30 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegla rekordnih 61,71 posto.

U ovom tekstu donosimo pregled vanjskotrgovinske razmjene za ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda u periodu od 2013-2017, a sve u cilju kako bismo pomogli investitorima da pronađu svoju nišu ukoliko namjeravaju investirati u ovaj sektor.


Struktura uvoza/izvoza 2013-2017 (u mil. KM)


Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda nastavlja sa odličnim rezultatima, uz 36 miliona KM izvoza u 2017. godini i pokrivenost uvoza izvozom od 338%.

Zabilježen je rast izvoza u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu u iznosu od 3,7 mil. KM (11%), a pad uvoza od 0,4 mil. KM (4%). To znači da na 1 KM uvoza u ovom sektoru izvozimo 3,38 KM.


Deset najkonkurentnijih proizvoda iz BiH


Sektorom dominiraju gljive (17 miliona KM, 48% izvoza), koje izvozimo suhe, svježe i smrznute.


Gljive


Glavna tržišta za gljive su zemlje zapadne Evrope (Italija, Švicarska, Slovenija). Izvoz eteričnih ulja nastavlja da raste i dostigao je gotovo 10 miliona KM.


Ljekovito biljeEterična uljaŠumsko voćeZačiniMedTržišta na koja izvozimo


Izvoz je realizovan na 41 tržište širom svijeta, uz dominaciju EU tržišta (80%). Ovaj mali sektor fascinira izvozom i u SAD, Kanadu, Čile, Australiju, Kinu, Hong Kong, UAE, Kuvajt, pa čak i zemlje poput Francuske Polinezije.

 


Izvor informacija: ANALIZE USAID/SWEDEN FARMA II PROJEKTA I VANJSKOTRGOVINSKE/SPOLJNOTRGOVINSKE KOMORE BIH