Selo Suhača, u blizini Sanskog Mosta, posljednjih godina izrasta u središte razvoja i mjesto odakle sa radom kreću uspješne poslovne priče ovog kraja. Tu je svoj dom našla i kompanija “Delta Plus”, pokrenuta od Elvisa Smajlovića, Sanjanina koji više od dvije decenije živi i radi u inostranstvu. U kompaniji nas dočekuje direktorica Dijana Nalić.

“Kompanija ‘Delta Plus’ proizvodi PVC stolariju za međunarodno tržište. Nastala je u saradnji sa sestrinskom firmom Delta GmBH iz Njemačke te poslovnim partnerima osnivača. Zadovoljstvo nam je što smo danas jedna pozitivna priča i što možemo reći da smo ovdje omogućili lokalnoj domaćoj radnoj snazi da radi, da se usavršava i gradi kompaniju od sredine 2017. godine kada smo zajedno krenuli s ovim projektom“, započinju svoju priču Dijana.

“Striktni rokovi i visoki zahtjevi njemačkog tržišta određuju i naš posao. Zato je izuzetno važno bilo pokrenuti kompaniju koja će pratiti te standarde, ali i obučiti radnike. Danas imamo oko 58 zaposlenih, uglavnom mladih ljudi, te nam je prosjek starosti negdje oko 26 godina. Odlazaka iz Sane ima, ali postoji i veliki interes za zaposlenjem u lokalnoj zajednici“, napominje Dijana.

Uz podršku USAID Projekta „Diaspora Invest“, kompanija „Delta Plus“ nastavlja raditi na razvoju kompanije. „Na osnovu već ugovorenih poslova i potražnje, ukazuje se potreba za stalnim ulaganjem u tehnologiju i infrastrukturu. Ovdje želimo ponuditi alternativu mladim profesionalcima, omogućiti im adekvatnu edukaciju i priliku za napredovanje. Danas, sa takvim vrijednim timom mi 100% proizvoda izvozimo za Njemačku“, dodaje.

„Razvili smo sistem u kojem imamo, u velikom dijelu, automatiziranu proizvodnju, jasan red koraka i tok rada. Ponosna sam što je naš proizvodni pogon uredan, i što postoji zavidna radna disciplina koja nam omogućava postizanje dobrih rezultata. Želimo nastaviti sa zapošljavanjem, izgradnjom nove proizvodne hale i svojim radom poslati najbolju moguću poruku i potencijalnim drugim investitorima iz dijaspore, ali i našim sugrađanima. Važno je da osiguramo da posla u našoj zemlji ima i da se svojim proizvodima možemo namtetnuti na evropskom tržištu“, zaključuje direktorica kompanije „Delta Plus“.