Turistička zajednica kantona Sarajevo objavila je javni poziv za dodjelu milion konvertibilnih maraka, odnosno sredstava za sufinansiranje hotelijera, smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča.

Milion KM će se podijeliti na sljedeći način - hotelierima i smještajnim objektima 800.000 KM, incoming putničkim agencijama 150.000 KM, a turističkim vodičima 50.000 KM.

Na javni poziv koji možete pročitati OVDJE prijaviti se mogu oni biznisi čije je poslovanje onemogućeno zbog pandemije koronaviorusa, a cilj sufinansiranja je, kako se navodi u javnom pozivu, pomoć održavanja radnih mjesta i osiguranja likvidnosti, odnosno izmirivanje kratkoročnih obaveza. iz sufinasniranja su isključeni krediti i lizing.

Sredstva će se koristiti za isplatu minimalnih plata za mjesec mart, april i maj, do visine minimalne plate definisane općim kolektivnih ugovorom od 406 KM. Također, sufinansiranje će poslužiti za izmirenje fiksnih troškova kao što su voda, struja, odvoz smeća, održavanje, IT programi, internet, fiksni telefo i slično.

Onim hotelijerima, smještajnim objektima i incoming putničkim agencijama kojima dodijeljeno sufinansiranej ne bude dovoljno moći će se prijaviti na javni poziv koji će raspisati Ministarstvo privrede KS.

Izvor: Klix