Priznanje za jednu od 10 najznačajnijih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u 2019. pripalo je kompaniji HIK SM iz Sanskog Mosta koja je podržana od USAID Diaspora Invest projekta.

Prevoz

Ova kompanija postala je primjer uloge dijaspore u pokretanju inicijative i povezivanja BiH sa stranim investitorima. Naime, vlasnik firme HIK GmbH u Njemačkoj Berthold Brentrup, na inicijativu svojih radnika iz mjesne zajednice Hrustovo u Sanskom Mostu, a riječ je o braći Jasminu i Jasku Kukavici, koji rade u firmi HIK u Njemačkoj i njihovog oca Rifeta Kukavice, odlučio je da dio proizvodnje prebaci u BiH.


Da je riječ o uspješnoj kompaniji koja uspijeva da se izbori sa svim problemima, potvrdio nam je i Ejub Topić, direktor, koji nam je kazao da kompanija ni za vrijeme pandemije nije posustajala.
- U proteklom periodu nismo imali većih problema, normalno smo radili kako u BiH, tako i u Njemačkoj. Jedini da kažemo problem smo imali sa prevozom, ali nije bio zaustavljen nego usporen, kazao je Topić, dodajući da Covid-19 u konačnici nije uticao na poslovanje kompanije.

Investicija ove kompanije u prošloj godini je premašila 3,5 miliona KM

Inače, izgradnja proizvodne hale ove firme u BiH počela je polovinom 2018, a investicija za kupovinu zemljišta i izgradnju hale i zgrade uprave iznosila je 3,2 miliona KM.


- U prvoj fazi je zaposleno 15 radnika koji su išli na obuku u Njemačku, kazao nam je Topić.
Prema njegovim riječima, prošle godine kompanija je samo u mašine i alate za proizvodnju uložila 1,85 miliona KM, te je zaposleno novih 25 radnika.


- Kompanija HIK SM Sanski Most bavi se proizvodnjom električnih kablova i ostale opreme koju koriste proizvođači električnih uređaja (proizvodnja kablovskih setova, semiranje elektroormara). Ukupna investicija ove kompanije iznosi 4,5 miliona KM, a u prošloj godini premašila je 3,5 miliona KM. Sanski Most je već prepoznatljiv po ulozi bh. dijaspore u ekonomskom razvoju, ali je ovo premašilo sva očekivanja lokalne zajednice, istakao je Topić, dodajući kako se proizvodnja odvija za potrebe firme HIK GmbH Oberzent, koja 80 posto proizvodnje izvozi van granica Njemačke.
Kako je naglasio, investicije ne staju ni u 2020. u kojoj je planirana treća faza izgradnje proizvodne hale, što podrazumijeva još 820 kvadratnih metara skladišta i investiciju od 800.000 KM.

Nova firma

- Također, zaposlili smo još pet novih radnika, te danas HIK SM zapošljava 45, kazao je Topić.
Dodao je da je Berthold Brentrup nedavno u Sanskom Mostu registrovao i firmu PROMONDIS Energy d. o. o. koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora sa težištem na solarni program, gdje on trenutno radi, dok je vođenje firme HIK SM preuzeo Edis Talić.

Izvor: Oslobođenje