Trendovi vanjskotrgovinske razmjene BiH u ovoj i prošloj godini su prilično ohrabrujući. Obim trgovinske razmjene BiH s inostranstvom u 2017. godini dosegao je gotovo 30 milijardi KM,  dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegla rekordnih 61,71 posto.


ANALIZA VANJSKOTRGOVINSKE RAZMJENE ZA SEKTOR VOĆA I POVRĆA (2013-2017)


U ovom tekstu donosimo pregled vanjskotrgovinske razmjene za sektor voća i povrća u periodu od 2013-2017, a sve u cilju kako bismo pomogli investitorima da pronađu svoju nišu ukoliko namjeravaju investirati u ovaj sektor.


Pregledom su u cjelosti obuhvaćene sljedeće glave iz carinske tarife:
- Glava 7: Jestivo povrće, neko korjenje i gomolji
- Glava 8: Jestivo voće i orašasti plodovi; kore agruma, dinja i lubenica
- Glava 20: Proizvodi od povrća, voća, orašastih plodova ili ostalih dijelova biljaka

Uprkos značajnom padu cijene maline na međunarodnom tržištu, izvoz maline je porastao i bilježi rekordne vrijednosti. Tržište Ruske Federacije je nakon pet godina snažnog rasta postalo tržište broj jedan za izvoz voća i povrća iz BiH, prvenstveno zahvaljujući plasmanu krušaka i jabuka. Izvoz šljive je značajno porastao, dok je izvoz kornišona nakon rekordnih vrijednosti u 2016. godini nešto smanjen, ali stabilan.


Struktura uvoza/izvoza


Pokrivenost uvoza izvozom raste i iznosi 62%, što je izuzetno ohrabrujuće, imajući u vidu da je pokrivenost uvoza izvozom 2013 iznosila 41%. 

Izvoz iz sektora voća i povrća raste i u 2017. godini dostigao je vrijednost od 214 miliona KM, što je 24% više u odnosu na 2016. i više nego duplo u odnosu na 2013. godinu (101 mil. KM). Uvoz zadnjih godina raste sporijim tempom od izvoza, pa je pokrivenost uvoza izvozom porasla na 62% (u odnosu na 41% 2013. godine)


Tržišta na koja izvozimo


Nakon pet godina intenzivnog rasta izvoz na tržište Ruske Federacije porastao je sa 1,2 miliona na 47,4 miliona KM. Sa 22% ukupnog izvoza u sektoru to je u 2017. godini vodeće izvozno tržište.

Od ostalih izvoznih tržišta treba izdvojiti Srbiju (18%), Njemačku (17%), Hrvatsku (9%) i Švedsku (5%), kao i Austriju, Italiju, Sloveniju, Švicarsku i Crnu Goru.


Pet najkonkurentnijih proizvoda iz BiH u sektoru voća i povrća


Pet naših najkonkurentnijih proizvoda nosi oko 64% vrijednosti ukupnog izvoza. Tu spadaju smrznute maline, svježe kruške, jabuke i šljive, te kornišoni. Uprkos značajnom padu cijene maline na međunarodnom tržištu, izvoz maline je porastao u odnosu na prethodnu godinu za 28% vrijednosno i 88% količinski.

 


Uvoz


Uvozimo velike količine voća i povrća po izuzetno niskim cijenama, što dovodi u pitanje kvalitet takvih proizvoda. Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, na čije usvajanje se čeka već nekoliko godina, zaštitio bi domaće potrošače i proizvođače. 

 

Izvor informacija: ANALIZE USAID/SWEDEN FARMA II PROJEKTA I VANJSKOTRGOVINSKE/SPOLJNOTRGOVINSKE KOMORE BIH