Obilje industrijskih zona, privlačnih nalazišta te dostpunih industrijskih postrojenja

Industrijska proizvodnja u BiH povećava se nekoliko godina zaredom, a prema sadašnjim predviđanjima trend će biti nastavljen i u sljedećima godinama. Industrijski kapaciteti, većinom uništeni ili zatvoreni tokom ratnih dešavanja, izrazito su povećali svoju proizvodnju. Razni industrijski sektori nastavljaju da napreduju i na domaćem kao i na stranim tržištima. Prema istraživanju Udruge poslovnih savjetnika u BiH mala i srednja bosanskohercegovačka poduzeća su smještena uz bok Njemačkoj i Češkoj.

Pozitivna događanja u neposrednom okruženju, uz pravodobnu i dosljednu implementaciju strukturalnih reformi, trebala bi rezultirati povećanjem iskorištenosti industrijskih kapaciteta u BiH koje se ogleda kroz povećan opseg proizvodnje i veću razinu investicija.

Namjenska industrija je zabilježila izvoz na strana tržišta u vrijednosti od nekoliko miliona dolara, najviše zahvaljujući usvojenoj Strategiji razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH.

Zbog svoje geološke građe, BiH je područje izrazito bogato raznim vrstama mentalnih i mineralnih ruda. Brojne rude su još u fazi istraživanja zbog slabe državne i međunarodne incijative. Pored toga, metalurgija u BiH ostaje među najaktivnijim industrijskim granama. Najveći proizvođači metalne industrije su mostarski Aluminij, zenički Mittal Steel, TMD Gradačac i Alloy Whells iz Jajca.

Energetski sektor u BiH također pruža ogromne potencijale za dalji razvoj i investicije. Ova sektor je prošao kroz duboke reforme, rekontrukciju i privatizacijske procese, sa namjerom da postane integralni dio evropskog energetskog tržišta i zajednice.