Strateška lokacija  

Smještena u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluotoku, BiH je već dugo na raskrižju kultura, ideja i različitih utjecaja.  Njena jedinstvenost se dobro odražava u raznolikoj etničkoj pozadini, raznovrsnim pejzažima i klimatskim zonama, te dugoj historiji, gdje su se, kroz stoljeća, sastajali narodi iz raznih dijelova svijeta i razmjenjivali ideje i dobra. 

Država ima jedinstvenu mješavinu Istoka i Zapada, što joj daje konkurentnu prednost u sve više globaliziranoj svjetskoj ekonomiji. Njena lokacija gradi most između Evrope i Bliskog Istoka, pružajući stratešku prednost za trgovinu koja se odvija između ove dvije regije.  Stoga, geo-ekonomska pozicija Bosne i Hercegovine joj omogućava jednostavan i brz pristup velikim tržištima. 

Sa brojnim infrastrukturalnim projektima koji su u toku, BiH namjerava da znatno unaprijedi svoje transportne rute. Jedna od njih, Koridor 5c, koji je dio Panevropskog korodora, čini BiH najkraćom komunikacijom rutom između Centralne Evrope i Jadranskog primorja.