Aktivnosti

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Posljednjih decenija bilježi se značajan rast broja žena preduzetnica širom svijeta. Studije pokazuju da žene osnivaju firme dva puta brže od muškaraca. Iako je percepcija domaće javnosti da su muškarci inovativniji preduzetnici, istraživanja pokazuju da su žene preduzetnice te koje donose svježe i kreativne ideje na tržište.

“Žene preduzetnice su obično pažljivije u upravljanju finansijama svojih preduzeća i često imaju nižu stopu neuspjeha. Mnoge žene preduzetnice fokusiraju se na društveno odgovorne projekte, često kombinujući profitabilnost sa pozitivnim društvenim uticajem. No, premda često postižu bolje rezultate u poslovanju, one se suočavaju sa većim izazovima u pristupu kapitalu u poređenju sa muškarcima. One često rade u različitim sektorima, od tehnologije do mode, što doprinosi diversifikaciji ekonomije. Svi ti globalni trendovi su našli svoj prostor u BiH prvenstveno kroz prenos znanja i iskustava žena iz dijaspore, koje su provele dio karijere ili obrazovanja van zemlje“, pojašnjava Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Postoji sve više organizacija i mreža koje pružaju podršku ženama preduzetnicama, pružajući im resurse, obuku i mentorstvo. Da bismo istražili ova pitanja na praktičnom primjeru, put nas dovodi do “Atika Health” iz Banje Luke. Slađana Trivić Stanić, koja stoji iza ove kompanije, prepričala nam je kako je njen biznis nastao na osnovu ličnih potreba i problema za koje je tražila adekvatno rješenje.


“Moji zdravstveni problemi su bili kompleksni i zahtijevali su sinhronizovan rad doktora, dijetetičara, fizioterapeuta i psihoterapeuta, a takav princip nije postojao u sistemu. Svaki zdravstveni radnik u tom krugu je bio individualac, koji bi problemu pristupio isključivo iz ugla svoje profesije. Kada bih obišla sve te stručnjake, shvatila bih da su njihovi savjeti često kontradiktorni i da u tom haosu, ne znam čiji da poslušam. Obećala sam sebi da ću to promjeniti. Krenula sam od komercijalnih programa korekcije ishrane i fizičke aktivnosti, jer kao student nisam imala sredstva niti iskustva da realizujem svoju ideju, da bih našem timu
postepeno priključila doktore, fizioterapeute, farmaceute i ostale zdravstvene radnike. Tako su stručnjaci iz različitih profesija, obavezni da rade zajedno, pod istim krovom, usaglase svoje stavove i pacijentu daju sinhronizovano, sveobuhvatno i detaljno rješenje”
, pojašnjava Slađana.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.