Aktivnosti

Bh. priču podržala dijaspora: Najstariji član tima ima 23 godine, a imaju svoje IT proizvode

Naše vrijeme tek dolazi, a svojim primjerom želimo pokazati da vrijedi ostati u BiH, poručuje Omer Karačić, vlasnik firme Consulate of Tech Solutions.

Omer Karačić pripada novoj generaciji programera naše zemlje, mladim talentima koji su odlučili sigurne poslove zamijeniti radom na inovacijama i razvoju novih proizvoda.

– Htjeli smo napraviti iskorak, pokazati da možemo stvari osmisliti i realizirati, te biti konkurentni na globalnom tržištu, pojašnjava Omer.

Tako je nastao Consulate of Tech Solutions, sarajevska kompanija sa timom u kojem nema osobe starije od 23 godine, ali koji su se vrlo brzo nametnuli kao sagovornik.

– Počeo sam programirati sa 12 godina. Uvezali smo se sa klijentom iz Austrije, preko kojeg smo osigurali prve klijente vani, a onda smo na domaćem terenu ostvarili nekoliko uspješnih kontakata. Tako je krenulo, dodaje osnivač CoTS-a.

Jovana, Merjem, Omer i Tarik, danas su dio tima u Sarajevu koji se širi i raste. Zahvaljujući timskom radu i razmjeni znanja, svi su brzo savladali različite elemente razvoja IT kompanija, od upravljanja operacijama preko prodaje i odnosa sa klijentima.

– Posebne rezultate smo napravili u razvoju novih rješenja koji se bave brokerima u transportu. Danas se naša rješenja koriste kako za evropsko, tako i američko tržište. No, imamo puno još raditi na tome, te vjerujem da ćemo biti prepoznati u budućnosti, ističe Tarik, koji upravlja operacijama u kompaniji.

Zahvaljujući USAID-ovom projektu “Diaspora Invest” ovaj tim je prošao mentorski trening sa Selmom Kadić-Maglajlić, profesoricom Copenhagen Business School, i jednom od vodećih autoriteta u istraživanju B2B prodaje i komunikaciji sa klijentima.

– Prepoznali smo da start-upi i mala preduzeća nemaju priliku razgovarati o viziji, strategiji, o tome ko su njihovi klijenti i ko tek može da postane njihov partner u budućnosti. Ekipa iz CoTS-a je ovaj razgovor shvatila vrlo ozbiljno i pokazala koliko kompanije koje vode mladi ljudi imaju spremnosti na inovacije, odgovoran rad i spremne su preuzeti znanje od drugih, poručuju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Omer vjeruje da IT industrija u Bosni i Hercegovini ima još prostora za razvoj i rast, i to u mnogo više različitih pravaca nego što je to do sada bio slučaj.

– Radimo ovdje, imamo kontakte vani, postepeno gradimo brend i želimo porasti kao tim. Prihvatili smo igru u kojoj želimo razvijati vlastite proizvode i aplikacije, raditi sve faze razvoja, komunicirati na ozbiljnoj razini sa klijentima. Naše vrijeme tek dolazi, a svojim primjerom želimo pokazati da vrijedi ostati u BiH, da se ovdje može uspješno razvijati IT kompanija i da umjesto svojih radnih sati možemo svijetu prodati svoje inovacije i svoje proizvode, zaključuje Omer Karačić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.