Aktivnosti

Bh. priču podržala dijaspora: Najstariji član tima ima 23 godine, a imaju svoje IT proizvode

Naše vrijeme tek dolazi, a svojim primjerom želimo pokazati da vrijedi ostati u BiH, poručuje Omer Karačić, vlasnik firme Consulate of Tech Solutions.

Omer Karačić pripada novoj generaciji programera naše zemlje, mladim talentima koji su odlučili sigurne poslove zamijeniti radom na inovacijama i razvoju novih proizvoda.

– Htjeli smo napraviti iskorak, pokazati da možemo stvari osmisliti i realizirati, te biti konkurentni na globalnom tržištu, pojašnjava Omer.

Tako je nastao Consulate of Tech Solutions, sarajevska kompanija sa timom u kojem nema osobe starije od 23 godine, ali koji su se vrlo brzo nametnuli kao sagovornik.

– Počeo sam programirati sa 12 godina. Uvezali smo se sa klijentom iz Austrije, preko kojeg smo osigurali prve klijente vani, a onda smo na domaćem terenu ostvarili nekoliko uspješnih kontakata. Tako je krenulo, dodaje osnivač CoTS-a.

Jovana, Merjem, Omer i Tarik, danas su dio tima u Sarajevu koji se širi i raste. Zahvaljujući timskom radu i razmjeni znanja, svi su brzo savladali različite elemente razvoja IT kompanija, od upravljanja operacijama preko prodaje i odnosa sa klijentima.

– Posebne rezultate smo napravili u razvoju novih rješenja koji se bave brokerima u transportu. Danas se naša rješenja koriste kako za evropsko, tako i američko tržište. No, imamo puno još raditi na tome, te vjerujem da ćemo biti prepoznati u budućnosti, ističe Tarik, koji upravlja operacijama u kompaniji.

Zahvaljujući USAID-ovom projektu “Diaspora Invest” ovaj tim je prošao mentorski trening sa Selmom Kadić-Maglajlić, profesoricom Copenhagen Business School, i jednom od vodećih autoriteta u istraživanju B2B prodaje i komunikaciji sa klijentima.

– Prepoznali smo da start-upi i mala preduzeća nemaju priliku razgovarati o viziji, strategiji, o tome ko su njihovi klijenti i ko tek može da postane njihov partner u budućnosti. Ekipa iz CoTS-a je ovaj razgovor shvatila vrlo ozbiljno i pokazala koliko kompanije koje vode mladi ljudi imaju spremnosti na inovacije, odgovoran rad i spremne su preuzeti znanje od drugih, poručuju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Omer vjeruje da IT industrija u Bosni i Hercegovini ima još prostora za razvoj i rast, i to u mnogo više različitih pravaca nego što je to do sada bio slučaj.

– Radimo ovdje, imamo kontakte vani, postepeno gradimo brend i želimo porasti kao tim. Prihvatili smo igru u kojoj želimo razvijati vlastite proizvode i aplikacije, raditi sve faze razvoja, komunicirati na ozbiljnoj razini sa klijentima. Naše vrijeme tek dolazi, a svojim primjerom želimo pokazati da vrijedi ostati u BiH, da se ovdje može uspješno razvijati IT kompanija i da umjesto svojih radnih sati možemo svijetu prodati svoje inovacije i svoje proizvode, zaključuje Omer Karačić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Buđenje gradića u Hercegovini: Kapije “Stolačkih podruma” ponovo će biti otvorene

S otvaranjem nove ceste, gradić na jugu Hercegovine – Stolac – dočekao je svoje novo buđenje. Stočani su s pravom …

Prenos znanja iz dijaspore: Elektroinstalacije koje će olakšati izgradnju stanova u BiH

Savo Rikanović i Marijana Mihailović su naši domaćini u kompaniji “Smart System”, u mjestu Pukiš kod Lopara. Ova mlada firma …

Dnevni avaz: Nova generacije dijaspore, nova nada za biznise u BiH

​USAID Projekat “Diaspora Invest” je u svojoj petoj godini rada predstavio pilot-aktivnost DiaWorks Internship, u okviru koje se, u toku …

Klix.ba: Tia Karić je rođena u Australiji, ali se vratila u BiH gdje želi obaviti ljetnu praksu

USAID-ov projekt “Diaspora Invest” svojim ljetnim programom prakse okupio je bh. omladinu iz inostranstva ponudivši im radno iskustvo u domovini, …

Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj, vraća se u domovinu    

Crne statistike odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine i dalje dominiraju u razgovorima o mobilnosti nove generacije u našoj zemlji. …

Ljetni program prakse USAID Diaspora Invest privukao mlade članove bh. dijaspore

USAID Projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta realizira DiaWorks Summer Internship Program, koji je specijalizirani program za organizaciju poslovnih praksi za …

Aplikacija bh. kompanije olakšava kupovinu širom svijeta 

Izeta i Munib Salihefendić u Jajcu već godinama vode kompaniju koja se bavi fiskalizacijom, mrežama održavanja i IT podrške na lokalnom nivou. Zahvaljujući …

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.