Aktivnosti

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Nakon iskustva u trgovini kroz porodično preduzeće i ugledajući se na oca, Bašić je nastavio istim putem u proizvodnji, kaže on.

Uz podršku USAID-a, preduzeće “Empire” iz Posušja uskladilo je proizvodnju sa standardima EU te je certifikatima ISO 9001:2015, BSCI, kao i znakom CE, poboljšalo kvalitet proizvoda i prisustvo na međunarodnom tržištu.

Ova firma, osnovana sredstvima mladog poduzetnika Luke Bašića, koji je nakon uspješnog posla u Hrvatskoj odlučio investirati u grad iz kojeg potječe njegova porodica, bavi se proizvodnjom plastičnog posuđa, pribora za jelo i kancelarijskog materijala, te čak 90 posto proizvodnje izvozi na tržište EU.

Nakon iskustva u trgovini kroz obiteljsko poduzeće, ugledajući se na svoga oca, moja želja je bila nastaviti poduzetnički put u proizvodnji. Kroz posjete raznim privrednim sajmovima, zainteresirao sam se za proizvodnju asortimana od plastike – kaže Bašić za “Avaz”.

Naime, 2018. godine osnovan je “Empire”, proizvodnja je započeta uz pomoć jedne mašine, a uz kasnija značajna ulaganja proširena je na 12 visokokvalitetnih mašina, koje trenutno na tržište šalju više od 90 različitih proizvoda.

Usklađenost sa standardima EU postignuta je kroz saradnju s USAID-om. Prodor na strana tržišta osnažuje naše poduzeće, osigurava kontinuitet i postavlja pred nas zahtjev za izvrsnošću – ističe Bašić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Priča o ženama koje su spojile skandinavsku estetiku i bosansku tradiciju

Braća Begović se vratili u domovinu: Iz BiH utječu na buduće trendove u globalnoj automobilskoj industriji

Merima Kurtić iz Tešnja povela kampanju “Za sve kojima je stalo”

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.