Aktivnosti

Bojan Rankić: Srebrenica želi da radi i razvija se, to možemo samo zajedno!

Uspješna poslovna priča iz Srebrenice

Priča nas vodi u “Ekonomik Grupu”, kompaniju koja danas u Srebrenici zapošljava 57 radnika iz lokalne zajednice. U “Ekonomik Grupi” rade i Bošnjaci i Srbi, a mladom poduzetniku Bojanu Rankiću, ključni cilj je širenje proizvodnje i tržišta, zbog čega vjeruje da samo otvorenim vratima za sve sposobne i vrijedne ljude može razviti svoj biznis u Srebrenici.

“Izrađujemo kontejnere za međunarodno i domaće tržište, uprkos izazovima pandemije, dolaze nam nove narudžbe, a u ovom poslu je najvažnije ispoštovati zadane rokove. Pored poslova masovne proizvodnje i konstrukcije kontejnera za različite upotrebe, radimo montažne kontejnere koje pravimo za posebne namjene, poput info-štandova i promotivnih postavki, takozvanih ‘pop-up stores’. Želimo donijeti nešto novo i u urbane sredine ovog regiona, ponuditi alternative trajnim građevinama tamo gdje ne želite dodatno zagušiti prostor”, pojašnjava Rankić.

Montažni kontejneri dimenzija 6 x 2.5 metra, sa visinom od 2.6 metara, rade se na čeličnoj konstrukciji, te imaju ulazna vrata, obložen pod, tendu, klima uređaj i spremne elektroinstalacije.

„Ako to uporedite sa ponudama o kojima se često govori u medijima kada su pripreme sličnih objekata u pitanju, jasno je da zaista prostora za saradnju ima, te vjerujem da će postepeno naša prepoznatljvost rasti i na ovom tržištu. Imamo svoje tržište, već narednog mjeseca očekujemo da prebacimo prošlogodišnji promet“, dodaje Rankić.

Investicija “Ekonomik Grupe” je rezultat doprinosa dijaspore, zbog čega ju je u svojim razvojnim aktivnostima prepoznao i USAID Projekat “Diaspora Invest”, koji je kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške ohrabrio širenje i jačanje ove kompanije.

„Radimo sa cijelim regionom. U našoj kompaniji rade ljudi različitih nacionalnosti i vjerske pripadnosti, te smo ponosni na to što tu nema razlika i podjela. Nema veće sreće od prilike da uložite novac u kraj iz kojeg vodite porijeklo i vjerujem da će naša priča ohrabriti i druge da ulože u Srebrenicu. Srebrenica želi da radi i da se razvija, to možemo uraditi samo zajedno“, zaključio je Rankić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.