Aktivnosti

Braća Begović se vratili u domovinu: Iz BiH utječu na buduće trendove u globalnoj automobilskoj industriji

Amar i Advan Begović, rođeni Banjalučani, su odrasli i školovali se u Njemačkoj, gdje su obojica svoja akademska znanja stekli na prestižnom univerzitetu RWTH Aachen u oblasti mašinstva i ekonomije. Braća Begović su gradili svoje respektabilne karijere radeći na međunarodnim projektima, razvoju proizvoda, transformaciji mobilnosti i inovacijama u automobilskoj i drugim industrijama. Dugogodišnja želja za povratkom i prilika da razviju biznis u domovini, vratila ih je u Bosnu i Hercegovinu. Razgovarali smo sa Amarom Begovićem kako bismo saznali više o motivaciji za pokretanjem Circuit Business Consulting-a, ali i dosadašnjim iskustvima.

„Ostvarili smo svoju želju i osnovali smo Circuit Business Consulting, mladu i ujedno prvu menadžment konsultantsku kompaniju fokusiranu na automobilsku industriju u našem regionu. Upravo su naša prethodna iskustva i dugogodišnja želja za povratkom u Bosnu fundament za inicijalnu ideju CBC-a. Dodatnu motivaciju nam je predstavljalo, da veliki broj mladih talenata odlazi u inostranstvo da bi se ostvarili u karijeri, zbog manjka adekvatnih mogućnosti u domovini”, pojašnjava Amar. 

Tako su odlučili da spoje oba svijeta, u kojima su  bili aktivni, i da na taj način omoguće jedinstveno radno okruženje u Bosni i Hercegovini, u kojem se naši stručnjaci mogu u domovini zadržati i ujedno ostvariti karijere po standardima država, gdje inače najviše odlaze, kao što je npr. Njemačka. 

„Našu misiju konkretno implementiramo kroz intenzivnu i direktnu suradnju sa našim klijentima, koji su vodeće svjetske automobilske kompanije. Bitno je shvatiti ulogu menadžment konsultanata. Mi preuzimamo strateške uloge kod klijenta na bitnim mjestima i u ključnim fazama, prije svega u sferi digitalnih proizvoda i servisa. Naša uloga je da vodimo procese, raspolažemo resursima i usmjeravamo u ispravnom pravcu sa ciljem što uspješnijeg poslovanja naših klijenata. Ujedno imamo privilegiju da direktno utječemo na buduće trendove u automobilskoj industriji, koja idalje predstavlja jednu od najinovativnijih industrija na svijetu“, dodaje Amar. 

Povratne informacije sa terena su odlične, a za manje od dvije godine poslovanja, stekli su povjerenje brojnih klijenata. Sve to čine bez prepreka iz svog ureda u Sarajevu. Od definisanja procesa razvoja do puštanja proizvoda na međunarodna tržišta, braća Begović i članovi CBC-a oblikuju budućnost automobilskog svijeta kroz rješenja, koja su prihvaćena na globalnom tržištu. 

„Siguran sam da ćemo upravo kroz individualni i kolektivni rast znanja, iskustva i kroz relevantne reference postati uskoro internacionalno prepoznatljivi i na taj način vratiti Bosnu na međunarodnu mapu automobilskog svijeta. Zadovoljstvo je što su to prepoznali i u timu USAID projekta „Diaspora Invest” koji nas je podržao kroz program tehničke asistencije“, napominje. 

Veoma su ponosni na CBC team i činjenicu da su uspjeli zadržati nekoliko porodica u Bosni i Hercegovini, ali i vratiti cijenjene stručnjake iz inostranstva u domovinu. 

„Ovim putem želim da naglasim da BiH, pored svih izazova, nudi vrlo atraktivno poslovno okruženje i da smo mi najbolji primjer da se uz predan rad, trud i sistem mnogo toga može uspjeti u kratkom period. Stoga, želim da motivišem sve Bosance širom svijeta da promovišu našu zemlju kao atraktivnu lokaciju za ulaganja i da ujedno aktivno rade na svom doprinosu razvoja domovine”, zaključuje naš sagovornik. 

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.