Aktivnosti

DIJASPORA – KLJUČNI SASTOJAK USPJEHA BOSANSKOHERCEGOVAČKIH PROIZVOĐAČA SIRA

Svakoga dana, Miljana Kuljić budi se u svitanje s prvim zrakama sunca, počinjući svoje poslove s dubokim osjećajem svrhe. U malom pogonu za preradu mlijeka u selu Donja Trusina, udaljenom svega osam kilometara od Berkovića, svakog jutra provodi tri-četiri sata pretvarajući mlijeko svojih krava u izvrsne sireve.

Od brige o kravama do upravljanja preradom, njen posao je ozbiljan izazov, ali donosi izuzetne rezultate. Miljanina posvećenost poslu proizvodnje sira pretvorila je malu inicijativu u prosperitetno preduzeće, koje oduševljava sve koji se sretnu s ovom kućom i njenim proizvodima.

S porastom broja kupaca, suočava se i sa sve većim zahtjevima. Ipak, Milijana je nepokolebljiva i neumorno radi da ispuni sve narudžbe i omogući svojoj porodici i ostalim seljanima da napreduju. Iako njen posao mnogima može izgledati težak, Miljanu neizmjerno ispunjava.

Prihod koji ostvaruje prodajom sira ne samo da je poboljšao život njene porodice, već je postao i garant opstanka cijelog sela.

‘Naš rad ne uzdržava samo našu porodicu, već osnažuje cijelu našu zajednicu’, ponosno kaže Miljana.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je putem svog Preduzetničkog fonda za žene i u saradnji s opštinom Berkovići pomogao Miljani da pokrene svoj posao. Tragajući za dodatnom podrškom, Miljana i njena porodica dobili su neprocjenjivu pomoć i od svoje rodbine iz dijaspore – Branka i Brane Kuljića.

Zahvaljujući ovom porodičnom ulaganju prošireni su kapaciteti i fokus proizvodnje preusmjeren na eko-proizvodnju, koristeći mlijeko domaćih, autohtonih vrsta krave. Ova priča o uspjehu jedne mljekare inspiracija je za cijelu zajednicu da iskoristi potencijal dijaspore za poticanje rasta i socijalnog preduzetništva.

Opština Berkovići, u kojoj Miljana živi, jedna je od 24 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini koje u partnerstvu s Vladom SAD-a putem USAID-a nastoje privući što više investitora iz dijaspore.

USAID će kroz ova partnerstva sarađivati s lokalnim zajednicama kako bi dijasporu povezali s lokalnim kompanijama, promovirali prilike za ulaganja i – jednako važno – dijelili uspješne priče poput Miljanine pokazujući snagu i potencijal investicija iz dijaspore.

Bojan Samardžić, strastveni zagovornik angažmana dijaspore, ističe važnu ulogu širenja ovakvih pozitivnih priča, i poručuje: “Berkovići su puni ogromnog potencijala; sve što im je potrebno je mali podsticaj i stvari će krenuti u pravom smjeru.”

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.