Aktivnosti

Fahrudin u Dobrunu kod Višegrada razvija posao i vraća nadu u održivi povratak

Priča o povratku iz Švedske i pokretanju firme “Prirodno Dobrun”

Voćnjaci i vinogradi Fahrudina Isića, vlasnika kompanije Prirodno Dobrun, krase Dobrun kod Višegrada i vraćaju nadu da je obnova života u ovom dijelu Bosne i Hercegovine moguća.

Nakon više godina života u Švedskoj Isić se vratio u svoj rodni kraj i pokrenuo biznis, ali kaže kako se susreće s brojnim izazovima.

Dobrun je, kaže, prije rata imao osnovnu školu u koju su dolazila djeca iz obližnjih sela, a danas u lokalnoj područnoj školi ima tek petero djece.

“Ne možemo vratiti zajednicu kakva je bila prije, ali možemo sačuvati makar nešto. Zbog toga sam se i vratio”, kazao je isić koji je prije rata bio UNIS-ov stipendista na Mašinskom fakultetu.

U Švedskoj se morao okrenuti sitnom poduzetništvu kako bi prehranio porodicu. Kaže kako je sve počelo radom na pijaci, da bi onda otvorio prodavnicu, a kasnije i pekaru. Svaki novi posao, kaže, učio je ispočetka, a zbog dobrog odnosa prema kupcima svi su ga dobro prihvatali. Međutim, godinama je razmišljao da se sa suprugom i djecom vrati u BiH, što su u konačnici i uradili. Iako su se djeca, nakon završenog studija u Beogradu, vratila u Švedsku, Isić kaže kako je njihova veza s Bosnom i Hercegovinom ostala.

Isićev otac, kaže, uspio je izvršiti povrat imovine u Dobrunu, a prva velika ulaganja počeli su 2005. godine, dok je Fahrudin živio na relaciji Švedska – Sarajevo – Dobrun. Nedavno je registrovao kompaniju Prirodno Dobrun, koja je kao dijasporska investicija dobila podršku USAID-ovog projekta Diaspora Invest u nabavci opreme i mehanizacije.

“Ideja je uvijek bila da se vratimo ovdje. Htjeli smo obnoviti sve, stvoriti prostor da se vratimo na svoju djedovinu. Međutim, da nije bilo podrške i ohrabrenja USAID-a, ne bismo i dalje bili ovdje. Ispočetka je to bio samo hobi, a onda smo shvatili da ovdje imamo neku vrstu dužnosti da nastavimo dalje. Uvijek sve što proizvedemo možemo prodati, preradu uraditi s lokalnim partnerima, ali mi želimo i razviti nešto mnogo više”, ispričao je Fahrudin Isić.

Kod njih, dodaje, uvijek ima posla za one koji žele zaraditi dnevnicu. Trenutno je na raznim poslovima kod Isića angažovano petnaestak ljudi, a Fahrudin ističe kako vjeruje da su svojim dosadašnjim radom i angažmanom pokazali zajednici da su tu da pomognu razvoju dobre priče koja može donijeti napredak.

“Sin i kćerka mi pomognu kad god treba. Vode posao, vode računa o kvalitetu, a zajedno radimo na tome da stvorimo nešto što će biti prepoznatljivo, vrijedno i trajno. Sada baš razgovaramo o etiketama za sokove koje želimo proizvoditi ovdje. Međutim, to nije jedino što će Prirodno Dobrun ponuditi tržištu. Ovaj lokalitet je mjesto dolaska velikog broja turista, uglavnom iz Srbije. Ovdje imamo nekoliko objekata gdje se može prenoćiti, djeca se oduševe našim lijepim konjem, a posjetioci uvijek mogu ubrati sebi voća i proći kroz naš vinograd. Želimo omogućiti i opcije za ribare, osmisliti odmor koji možete planirati na nekoliko dana, uz posjete gradu Višegradu i okolini. Vjerujem da će ovo biti mjesto gdje će ljudi dolaziti i koje će biti prepoznatljivo. To je moj san i moja želja”, kazao je Isić, koji vjeruje da BiH ima šta ponuditi novim generacijama.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.