Aktivnosti

Ljetni program prakse USAID Diaspora Invest privukao mlade članove bh. dijaspore

Saznajte više o praksi i praktikantima našeg programa

USAID Projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta realizira DiaWorks Summer Internship Program, koji je specijalizirani program za organizaciju poslovnih praksi za mlade članove I članice bh. dijaspore. Program uključuje kompanije-domaćine iz Bosne i Hercegovine, koji ne kriju zadovoljstvo realiziranom razmjenom i aktivnostima USAID-a. Razgovarali smo sa Enom Maglić, direktoricom kompanije “Represent Communications”, jednom od učesnica programa.

“Ovaj važni segment USAID-ovog projekta Diaspora Invest ima potencijal da promijeni tok historije i okrene ga u suprotnom smjeru. U vrijeme dok slušamo o crnim statistikama i egzodusu stanovništva, ovakvi projekti nude nešto sasvim drugačije – pronalaze mlade ljude koji se žele vratiti i istražiti mogućnosti u Bosni i Hercegovini. Biti u prilici da nekome ko je već proputovao svijet i upoznao različite prakse ponudite zanimljivo stažiranje veliki je izazov i zadovoljstvo nama u agenciji Represent Communications”, poručila je Maglić.

Timu “Represent Communications” se kroz USAID-ov program pridružila Tia Karić, studentica Toulouse Business School iz Barcelone. Tia sa sobom nosi iskustvo života u Australiji, Istočnom Timoru i Španiji.

“Htjela sam steći novo radno iskustvo, naučiti nešto novo i upotrijebiti znanje koje sam stekla na fakultetu. Projekat me je privukao jer je prilagođen nama, studentima iz dijaspore, sa samom podrškom oko putovanja, nalaskom posla, također, prilagodio se našim željama i interesovanjima. Svakoga vuku korijeni, važno je samo da se ponude neke šanse za posao i nova iskustva. Trebamo još raditi kako bismo podigli svijest koliko mladi ovdje mogu da napreduju i uče. I poslodavci tek trebaju da prepoznaju šansu koje ovakve prakse nosi. Kada se ti putevi otvore, mladi će tako imati veću motivaciju da se vrate ovdje”, dodaje Tia.

Iz “Represent Communications” poručuju da je, kroz ovu praksu, kompanija već imala koristi u pripremi novih aktivnosti.

“Ova saradnja nam donosi neizmjernu radost i otvara nove puteve saradnje. Drago nam je da je Tia izabrala upravo nas, mladi tim koji prati svjetske trendove u poslovanju i da ćemo zajedno imati priliku da pokažemo da se i u BiH mogu steći vještine neophodne za rad bilo gdje, ali i da postoje kolektivi koji cijene entuzijazam, inovativnost i istraživački duh mladih ljudi kakva je Tia”, zaključuje Ena Maglić iz “Representa”.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.