Aktivnosti

Završeni 14. Dani BHAAAS-a: Cilj je ojačati bh. društvo dajući mu znanje

Tuzla, 6. juni 2023 – Četrnaesti po redu Dani BHAAAS-a, koji su ove godine održani u Tuzli, su završeni. U četiri dana, koliko je konferencija trajala, na jednom mjestu su se okupili brojni veliki stručnjaci iz cijelog svijeta i iz različitih oblasti – medicine, tehnologije i prirodnih nauka, održivog urbanog razvoja, te humanističkih, umjetničkih i društvenih nauka.

Program je bio izuzetno bogat, te su prisutni imali priliku slušati o novostima u različitim oblastima, prisustvovati radionicama, čak i učestvovati u njima, pogledati izložbe, ali i družiti se i međusobno dijeliti znanja.

„Ovo je izuzetna prilika kada na jednom mjestu okupimo ogroman broj velikih stručnjaka iz različitih dijelova svijeta, tačnije 254 predavača iz 13 zemalja. Ove godine imali smo i rekordan broj posjetilaca, njih preko 800, što je pokazatelj da su ovakve konferencije zanimljive i potrebne našoj zemlji. Moram priznati da nije lako svake godine na jednom mjestu okupiti ovoliko stručnjaka, posjetilaca i volontera, ali to nam je samo potvrda da sve njih, kao i nas koji smo u organizacionom odboru, pokreće ljubav prema domovini i ljudima koji ovdje žive. Cilj svakoga od nas je da ojačamo naše društvo na najkorisniji način, dajući mu najjači adut u životu, a to je znanje“, poručio je Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a

Da je prenos i širenje znanja bio jedan od prioriteta ovogodišnje konferencije pokazuje i činjenica da je pokrenut i mentorski program za studente medicine iz cijele Bosne i Hercegovine. Mentori će biti istaknuti bh. doktori koji žive i rade u našoj zemlji, ali i oni koji su u Sjedinjenim Američkim Državama, a prijaviti se mogu svi studenti koji su zainteresovani da od njih uče.

Ove godine započeta je i saradnja sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH na projektu Program mobilnosti znanja dijaspore i sa USAID-om na projektu Diaspora Invest 2, čimeje naglašena važnost transfera znanja i kolaboracije. Također, tu su i projekti koji se razvijaju unutar BHAAAS-a, kao što su medicinski web arhiv, portal posvećen zdravlju, a koji doprinose osjećaju jedinstva i saradnje među članovima BHAAAS-a.

„U različitim gradovima Bosne i Hercegovine smo u proteklim godinama održavali ovu konferenciju i to samo pokazuje našu opredjeljenost uključivanju svih dijelova naše zemlje u ono što radimo. Želimo da se niko ne osjeti zapostavljenim i da svima damo priliku da od najboljih čuju za neke najnovije tehnike u različitim oblastima, da ostvare saradnju, razmijene znanja i u konačnici – da se upoznaju. Povratak u Tuzlu nakon 13 godina nas je podsjetio da ovaj grad ima veliko srce i otvoren um. Drago mi je da smo ove godine bili u ovom gradu, da su svi zadovoljni onim što su čuli i vidjeli, a mi već sada počinjemo planirati naredne, 15. po redu, Dane BHAAAS-a“, poručio je Smajkić.

Jednu od najvećih naučnih konferencija u regiji već 14. put zaredom organizovala je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) uz višegodišnju podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Cilj organizatora je da ovakvim događajima unaprijedi i razvije umjetnost i nauku unutar bh. dijaspore u SAD-u, ali i u BiH, te da stvori prilike za rast i napredak u različitim oblastima.

/M.Pamuk/

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Suzi Mikulić: Unapređenje načina poslovanja u Zapadnoj Hercegovini stvorit će nove prigode za rast

Pioniri savremene rasvjete: Oni pale svjetla naših gradova

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.