Aktivnosti

Buđenje gradića u Hercegovini: Kapije “Stolačkih podruma” ponovo će biti otvorene

S otvaranjem nove ceste, gradić na jugu Hercegovine – Stolac – dočekao je svoje novo buđenje. Stočani su s pravom ponosni na svoj grad i kao što su drevni Grci smatrali Delfe “pupkom svijeta”, tako oni svoj grad vole kao jedini centar njihovog svijeta.

Ove ljude svjetlost, jednostavno, zove jugu, za njih samo jedan put u Stolac vodi, kako kaže jedna lokalna pjesma. Ali, nisu samo Stočani vidjeli da ovdje postoje sjajne mogućnosti za uspjeh.

Sezona nije još uvijek krenula, ali je u Stocu vidljivo više turista nego prije. Ovaj hercegovački biser ima šta da ponudi, od čuvenih nekropola stećaka u Radimlji i Boljunima, preko paleolitskog nalazišta Badanj, starog grada Vidoškog i čuvenog ilirskog grada sa kiklopskim zidinama Daorsona u Ošanjićima, pa do Begovine i zamamnih obala zelene rijeke Bregave.

Zahvaljujući vrijednom radom lokalne zajednice, ali i brojnih entuzijasta, Stolac se vraća na turističku mapu, a njegovo buđenje prepoznali su i investitori iz bh. dijaspore.

Na kapijama nekadašnjih “Stolačkih podruma”, vinarije u srcu grada, dočekuje nas Taner Aličehić, čovjek naših korijena s adresom u Švicarskoj. On vjeruje da Stolac može napraviti čudo u deceniji pred nama.

“Sa poslovnim partnerima već duži niz godina radimo razvojne projekte. Okupljamo investitore koji žele uložiti u drugačiji koncept življenja, te iza sebe imamo realizirane inicijative u 11 država širom svijeta. Živimo u Švicarskoj, ali nas svaka priča uvijek vraća na Bosnu i Hercegovinu. U obilascima zemlje, tako smo došli i do Stoca, upoznali se s gradićem koji nam je prirastao srcu. Sasvim slučajno smo saznali da se objekti nekadašnjih ‘Stolačkih podruma’ nalaze na prodaji, te smo osmislili ideju – koju smo ponudili svojim partnerima u Švicarskoj, njima se koncept svidio i

tako je sve krenulo”, pojašnjava Aličehić.

“Stolački podrumi” nose nastavak tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnji vina (Foto: Ahmedin Đozić)

Aličehić je završio Gimnaziju Aleksa Šantić u Mostaru, da bi diplomirao fiziku na Swiss School of Technology, a zatim MBA program na Univerzitetu u Ženevi. On s projektom u Stocu želi napraviti ogledni primjer za investicije iz Švicarske.

“Imao sam priliku predstaviti svoje ideje gradonačelniku Stoca Stjepanu Boškoviću te istinski vjerujem da gradske vlasti u saradnji s privatnim investitorima mogu replicirati ono što mi želimo napraviti ovdje i oživjeti grad u budućnosti. Ovo je prostor od 10.000 kvadrata, od čega je 4.000 kvadrata pod nekadašnjim industrijskim halama, možemo osmisliti na jedan moderan i drugačiji način. Uz proizvodne pogone gdje možemo raditi proizvodnju vina i maslinovog ulja, možemo ovu lokaciju učiniti atraktivnom za turizam – učiniti je mjestom gdje će se prolaznici zaustavljati, ali i gdje će ljudi dolaziti. Ovaj biser kulture i historije krije brojne tajne i interesantne lokacije, priče koje tek trebaju biti ispričane”, dodaje Aličehić.

“Stolački podrumi” nose nastavak tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnji vina na dubravskoj visoravni, čiji počeci sežu daleko u povijest, od vremena rimske vladavine na ovim područjima, čemu svjedoče arheološki dokazi i različiti mozaici iz ovoga doba koji se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Koliko je vinogradarstvo usađeno u tradiciju ovoga kraja, najbolje svjedoče kameni spavači, stećci, na kojima su predivni motivi vinove loze i grožđa. Čuveni pjesnik, Stočanin, Mak Dizdar posvetio je u jednoj pjesmi stihove ovoj kulturi: “Az esam loza istinia, a otac moj je vinogradar, i vsaku rozgu na meni a plod ne da ja ću otsjeći, al onu koja rađa da polje bude bolje da slađi dar i plod veći, čistim.” Aličehićeva vizija je oživjeti podrume i vratiti Stolac na mapu vinskih ruta Hercegovine.

Taner Aličehić (Foto: Ahmedin Đozić)

Kroz Javnu ustanovu ‘Radimlja” koja čuva stolačka blaga i vrijednu ekipu koja tamo radi, sjajne inicijative na kojima je radio Gorčin Dizdar i ekipa okupljena oko “Slovo Gorčina”, sajamsku manifestaciju Hercegovački plodovi Mediterana, nedavno pokrenutu trku Stolački cener, nevjerovatnu priču o Gradskoj limenoj glazba/muzika Stolac, sportske aktivnosti oko Iskre, divne fotografije Marka Raguža, Stolac stalno šalje dobre poruke u svijet.

“Uz sve to, te sa vrijednim radom ugostitelja, vinara i turističkih vodiča širom ovog područja, urađeno je mnogo da se Stolac učini atraktivnom lokacijom. Vjerujem da je samo malo još potrebno da bismo napravili iskorak i ovaj prostor otkrili za cijeli svijet. To možemo uraditi samo zajedno, zbog čega želimo prepisati recepte svjetskih metropola – uključiti zajednicu u razgovor o tome – gdje vidimo lokalitet ‘Stolačkih podruma’ i njegovu funkciju u Stocu. Šta je ovom gradu potrebno, kako njegova obnova može utjecati na budućnost djece koja žive ovdje”, napominje Aličehić.

Zbog toga, najavljuje Aličehić, želi pomoći obnovu veza u Stocu i ohrabriti kulturu, sport, kreativne ljude i sve one koji šalju dobre poruke iz Hercegovine.

“Treba nam mnogo više od stvaranja radnih mjesta i obnove proizvodnje. Stolac se budi kao zajednica i mi kao investitori smo dužni da vodimo računa o tome gdje nas Grad Stolac vidi, gdje nas trebaju njegovi stanovnici. Samo tako ćemo moći napraviti nešto trajno i vrijedno za generacije koje dolaze. Već sam razgovarao s ambasadorom Švicarske, naša investicija ima i tehničku podršku USAID projekta ‘Diaspora Invest’. Kada planiramo stvari, pronalazimo partnere u svima, gledajući da okrenemo stvari u nekom pozitivnom pravcu koji nam je toliko potreban”, zaključuje Aličehić.

Pada kiša u Stocu, kao rijetko kojeg dana u Hercegovini. Ali, kiša se u ovo doba godine predstavlja blagodati. Aličehić zatvara kapije “Stolačkih podruma”.

“Ovo je jedan san, koji ćemo, nadam se, dosanjati”, zaključuje Aličehić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Prenos znanja iz dijaspore: Elektroinstalacije koje će olakšati izgradnju stanova u BiH

Savo Rikanović i Marijana Mihailović su naši domaćini u kompaniji “Smart System”, u mjestu Pukiš kod Lopara. Ova mlada firma …

Dnevni avaz: Nova generacije dijaspore, nova nada za biznise u BiH

​USAID Projekat “Diaspora Invest” je u svojoj petoj godini rada predstavio pilot-aktivnost DiaWorks Internship, u okviru koje se, u toku …

Klix.ba: Tia Karić je rođena u Australiji, ali se vratila u BiH gdje želi obaviti ljetnu praksu

USAID-ov projekt “Diaspora Invest” svojim ljetnim programom prakse okupio je bh. omladinu iz inostranstva ponudivši im radno iskustvo u domovini, …

Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj, vraća se u domovinu    

Crne statistike odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine i dalje dominiraju u razgovorima o mobilnosti nove generacije u našoj zemlji. …

Ljetni program prakse USAID Diaspora Invest privukao mlade članove bh. dijaspore

USAID Projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta realizira DiaWorks Summer Internship Program, koji je specijalizirani program za organizaciju poslovnih praksi za …

Aplikacija bh. kompanije olakšava kupovinu širom svijeta 

Izeta i Munib Salihefendić u Jajcu već godinama vode kompaniju koja se bavi fiskalizacijom, mrežama održavanja i IT podrške na lokalnom nivou. Zahvaljujući …

Netaknuta prirode Majevice otkriva svoj sjaj posjetiocima iz regije

Kada iz pravca Tuzle prođete Simin Han, Požarnicu i Seljublje, dočekuju vas nepregledni krajolici Majevice. Veliki dio Bosne s tog područja …

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.