Aktivnosti

Buđenje gradića u Hercegovini: Kapije “Stolačkih podruma” ponovo će biti otvorene

S otvaranjem nove ceste, gradić na jugu Hercegovine – Stolac – dočekao je svoje novo buđenje. Stočani su s pravom ponosni na svoj grad i kao što su drevni Grci smatrali Delfe “pupkom svijeta”, tako oni svoj grad vole kao jedini centar njihovog svijeta.

Ove ljude svjetlost, jednostavno, zove jugu, za njih samo jedan put u Stolac vodi, kako kaže jedna lokalna pjesma. Ali, nisu samo Stočani vidjeli da ovdje postoje sjajne mogućnosti za uspjeh.

Sezona nije još uvijek krenula, ali je u Stocu vidljivo više turista nego prije. Ovaj hercegovački biser ima šta da ponudi, od čuvenih nekropola stećaka u Radimlji i Boljunima, preko paleolitskog nalazišta Badanj, starog grada Vidoškog i čuvenog ilirskog grada sa kiklopskim zidinama Daorsona u Ošanjićima, pa do Begovine i zamamnih obala zelene rijeke Bregave.

Zahvaljujući vrijednom radom lokalne zajednice, ali i brojnih entuzijasta, Stolac se vraća na turističku mapu, a njegovo buđenje prepoznali su i investitori iz bh. dijaspore.

Na kapijama nekadašnjih “Stolačkih podruma”, vinarije u srcu grada, dočekuje nas Taner Aličehić, čovjek naših korijena s adresom u Švicarskoj. On vjeruje da Stolac može napraviti čudo u deceniji pred nama.

“Sa poslovnim partnerima već duži niz godina radimo razvojne projekte. Okupljamo investitore koji žele uložiti u drugačiji koncept življenja, te iza sebe imamo realizirane inicijative u 11 država širom svijeta. Živimo u Švicarskoj, ali nas svaka priča uvijek vraća na Bosnu i Hercegovinu. U obilascima zemlje, tako smo došli i do Stoca, upoznali se s gradićem koji nam je prirastao srcu. Sasvim slučajno smo saznali da se objekti nekadašnjih ‘Stolačkih podruma’ nalaze na prodaji, te smo osmislili ideju – koju smo ponudili svojim partnerima u Švicarskoj, njima se koncept svidio i

tako je sve krenulo”, pojašnjava Aličehić.

“Stolački podrumi” nose nastavak tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnji vina (Foto: Ahmedin Đozić)

Aličehić je završio Gimnaziju Aleksa Šantić u Mostaru, da bi diplomirao fiziku na Swiss School of Technology, a zatim MBA program na Univerzitetu u Ženevi. On s projektom u Stocu želi napraviti ogledni primjer za investicije iz Švicarske.

“Imao sam priliku predstaviti svoje ideje gradonačelniku Stoca Stjepanu Boškoviću te istinski vjerujem da gradske vlasti u saradnji s privatnim investitorima mogu replicirati ono što mi želimo napraviti ovdje i oživjeti grad u budućnosti. Ovo je prostor od 10.000 kvadrata, od čega je 4.000 kvadrata pod nekadašnjim industrijskim halama, možemo osmisliti na jedan moderan i drugačiji način. Uz proizvodne pogone gdje možemo raditi proizvodnju vina i maslinovog ulja, možemo ovu lokaciju učiniti atraktivnom za turizam – učiniti je mjestom gdje će se prolaznici zaustavljati, ali i gdje će ljudi dolaziti. Ovaj biser kulture i historije krije brojne tajne i interesantne lokacije, priče koje tek trebaju biti ispričane”, dodaje Aličehić.

“Stolački podrumi” nose nastavak tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnji vina na dubravskoj visoravni, čiji počeci sežu daleko u povijest, od vremena rimske vladavine na ovim područjima, čemu svjedoče arheološki dokazi i različiti mozaici iz ovoga doba koji se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Koliko je vinogradarstvo usađeno u tradiciju ovoga kraja, najbolje svjedoče kameni spavači, stećci, na kojima su predivni motivi vinove loze i grožđa. Čuveni pjesnik, Stočanin, Mak Dizdar posvetio je u jednoj pjesmi stihove ovoj kulturi: “Az esam loza istinia, a otac moj je vinogradar, i vsaku rozgu na meni a plod ne da ja ću otsjeći, al onu koja rađa da polje bude bolje da slađi dar i plod veći, čistim.” Aličehićeva vizija je oživjeti podrume i vratiti Stolac na mapu vinskih ruta Hercegovine.

Taner Aličehić (Foto: Ahmedin Đozić)

Kroz Javnu ustanovu ‘Radimlja” koja čuva stolačka blaga i vrijednu ekipu koja tamo radi, sjajne inicijative na kojima je radio Gorčin Dizdar i ekipa okupljena oko “Slovo Gorčina”, sajamsku manifestaciju Hercegovački plodovi Mediterana, nedavno pokrenutu trku Stolački cener, nevjerovatnu priču o Gradskoj limenoj glazba/muzika Stolac, sportske aktivnosti oko Iskre, divne fotografije Marka Raguža, Stolac stalno šalje dobre poruke u svijet.

“Uz sve to, te sa vrijednim radom ugostitelja, vinara i turističkih vodiča širom ovog područja, urađeno je mnogo da se Stolac učini atraktivnom lokacijom. Vjerujem da je samo malo još potrebno da bismo napravili iskorak i ovaj prostor otkrili za cijeli svijet. To možemo uraditi samo zajedno, zbog čega želimo prepisati recepte svjetskih metropola – uključiti zajednicu u razgovor o tome – gdje vidimo lokalitet ‘Stolačkih podruma’ i njegovu funkciju u Stocu. Šta je ovom gradu potrebno, kako njegova obnova može utjecati na budućnost djece koja žive ovdje”, napominje Aličehić.

Zbog toga, najavljuje Aličehić, želi pomoći obnovu veza u Stocu i ohrabriti kulturu, sport, kreativne ljude i sve one koji šalju dobre poruke iz Hercegovine.

“Treba nam mnogo više od stvaranja radnih mjesta i obnove proizvodnje. Stolac se budi kao zajednica i mi kao investitori smo dužni da vodimo računa o tome gdje nas Grad Stolac vidi, gdje nas trebaju njegovi stanovnici. Samo tako ćemo moći napraviti nešto trajno i vrijedno za generacije koje dolaze. Već sam razgovarao s ambasadorom Švicarske, naša investicija ima i tehničku podršku USAID projekta ‘Diaspora Invest’. Kada planiramo stvari, pronalazimo partnere u svima, gledajući da okrenemo stvari u nekom pozitivnom pravcu koji nam je toliko potreban”, zaključuje Aličehić.

Pada kiša u Stocu, kao rijetko kojeg dana u Hercegovini. Ali, kiša se u ovo doba godine predstavlja blagodati. Aličehić zatvara kapije “Stolačkih podruma”.

“Ovo je jedan san, koji ćemo, nadam se, dosanjati”, zaključuje Aličehić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.