Aktivnosti

USAID Diaspora Invest će sa 2,8 miliona dolara podržati investicijske projekte u BiH

USAID projekat “Diaspora Invest” je objavio novi Poziv za prijave za dodjelu grantova investicijskim projektima koje su pokrenuli članovi bh. dijaspore (mikro, mala i srednja preduzeća i start-up kompanije).

Grantovi u iznosu do 70,000 KM su na raspolaganju preduzećima mlađim od tri godine, a koja su osnovana sa učešćem dijaspore. Riječ je o pozivu kojim se otvara implementacija fonda za dodjelu bespovratnih sredstava čija je ukupna vrijednost 2,8 miliona dolara.

“Fond za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta ‘Diaspora Invest’ razmatrat će zahtjeve za investiranje kojim se želi osigurati razvoj finansijski održivih bh. preduzeća sa vezama sa bh. dijasporom, a koja imaju potencijal da prošire svoje poslovanje i otvore nova radna mjesta. Uključenost dijaspore se realizira kroz postojanje dokazivog poslovnog partnerstva ili suvlasništva člana bh. dijaspore. USAID će, na ovaj način, potpomoći mobilizaciju investicijskog kapitala dijaspore i ohrabriti ulaganja u lokalne zajednice širom zemlje”, poručuju iz Projekta.

Bespovratna sredstva će biti dodijeljena za aktivnosti koje doprinose kreiranju novih radnih mjesta, povećanju direktnih investicija dijaspore, jačanju partnerstava malih i srednjih preduzeća u BiH s dijasporom, prenosu znanja iz dijaspore, istraživanju novih tržišta, poslovnom umrežavanju te korištenju ostalih finansijskih i nefinansijskih doprinosa ekonomskom razvoju BiH.

“U suradnji s lokalnim partnerima širom zemlje, USAID projekat ‘Diaspora Invest’ će o programu dodjele grantova i procesu prijava na lokacijama: Privredna komora Federacije BiH u Sarajevu 6.3.2023. godine u 11 sati; Hotel Opal u Bihaću 8.3.2023. godine u 10 sati; Privredna komora Republike Srpske u Banjoj Luci 9.3.2023. godine u 10 sati; Razvojna agencija Grada Prijedora u Prijedoru 9.3.2023. godine u 14 sati; Linnovate Technology Park u Livnu 13.3.2023. godine u 12 sati; INTERA Technology Park u Mostaru 14.3.2023. godine u 11 sati; i Kantonalna privredna komora Tuzla u Tuzli 15.3.2023. godine u 12 sati. Osim toga, održat će se i online informativna sesija 16.3.2023. godine u 16 sati. Za učešće na info sesijama možete se registrirati slanjem e-maila na prijava@diasporainvest.ba. Javni poziv za dodjelu grant sredstava je otvoren do 31.03.2023. u 16 sati. Aplikacija za dodjelu granta se nalazi na: www.grant.diasporainvest.ba“, zaključuje se u Pozivu.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.