Aktivnosti

Dao otkaz u Njemačkoj, vratio se u BiH i pokrenuo biznis

Valex company – kvalitet stvara razliku

Dvadesetdvogodišnji Edvin Valentić rođen je u Njemačkoj u koju je, poput velikog broja mladih ljudi, otišao i da radi nakon što je u Bosni i Hercegovini završio srednju školu.

No za razliku od mnogih mladih koji su u Njemačkoj i ostali, Edvin je izabrao nešto drugačiji put. Dao je otkaz u firmi u kojoj je radio i zaputio se u BiH s ciljem da ovdje osnuje firmu.

U Bosnu i Hercegovinu sam se vratio 1. aprila prošle godine. Iako su mnogi mislili da se šalim, ja sam bio ozbiljan. Odlučio sam da dam otkaz u firmi u kojoj sam radio, da se vratim u Bosnu i Hercegovinu i pokušam u životu napraviti nešto više  – ispričao je Valentić.

Iako je u Njemačkoj imao platu od oko 5.000 KM i kako kaže, posao iz snova, u ovoj zemlji nije se vidio.

Radio sam u šljunkari, bio sam serviser i vozač pretovarnih mašina i bagera. Kad sam dao otkaz svi su se šokirali. Međutim, meni Njemačka nije odgovarala, nisam se tu vidio, smatrao sam da mogu napraviti više, da mogu raditi sam za sebe – priča Edvin.


Dao otkaz u Njemačkoj, vratio se u BiH i pokrenuo biznis

Valex company – kvalitet stvara razliku


U početku Edvin je imao viziju da će u BiH osnovati mali obrt, no kontakti koje je ostvario svega tri dana prije nego što će napustiti Njemačku odredili su da stvari krenu u drugom pravcu i da vrlo brzo postane generalni zastupnik uspješne njemačke kompanije „Lutze Group“ za BiH i zemlje regije – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Ova grupacija se bavi plastičnim inžinjeringom i održavanjem transportnih sistema u sektoru mašinstva i postrojenja za kompanije koje se bave „krupnim“ transportom i transportom gumenim trakama na okretanje u teškoj industriji i same njihove reparacije.

Slučajan susret

Tri dana prije isteka otkaznog roka u firmu gdje sam radio došli su radnici da nešto poprave. Kad sam vidio kako rade zapitao sam se da li u BiH postoji nešto ovako. Malo sam istraživao i vidio da je uglavnom riječ o kineskoj i turskoj robi što je značajna razlika u kvalitetu u odnosu na njemačku opremu i alate. Tehnologije koje koristi “Lutze Group” još uvijek nisu bile prisutne na Balkanu – priča Valentić.

Odmah sutradan ih je pitao da li su zainteresovani da prošire tržište.

Nazovem, predstavim sebe i svoju viziju i kažem da želim da ove tehnologije dovedem u BiH. Oni su se odmah složili  i rekli da im treba za ovaj region neko ko priča njemački jezik – kaže Valentić.

Došao je u Bosnu i Hercegovinu i umjesto prvobitno plairanog obrta ovorio d.o.o. Tako je nastala firma Valex company.

Nove tehnologije

Ugovor iz njemačke kompanije stigao je za dva dana, a odmah je dogovoreno da iz Bosne i Hercegovine pokriva i susjedne zemlje.

Valex Company sada ima zastupništvo za opremu i reparaciju transportnih sistema – od vijaka preko tehničkih guma, trakastih trasportera u svim dimenijama, ljepila za hladne i tople vulkanizacije.

Ova oprema i alati za reparaciju primjenjuju se u svim industrijama gdje postoje transportni sistemi – najviše u rudnicima i energetskim postrojenjima, ali i prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u šljunkarama, betonarama, na aerodromima…

Jedina je kompanija na našem tržištu koja ima najnovnije tehnologije za ove namjene njemačke kvalitete.

Valex Company d.o.o. Zenica osnovana je kao društvo koje vrši posredovanje između klijenata sa teritorije Bosne i Hercegovine i njemačkog proizvođača „Lutze Group“ koji svoje proizvode plasiraju širom Evrope, od Holandije preko Belgije do Francuske i šire  – kaže nam Valentić.

Najpopularniji proizvodi „Lutze Group“ su LUWIREP® materijali za popravku, sa dvokomponentnim razvijenim sistemom za popravku transportnih traka i zaštitu od habanja i korištenja.

Najznačajniji među njima su LUWIREP® 70, osmišljen i dizajniran za popravku gumenih traka i zaštitu od habanja, te LUWIREP® 85 smjese za popravku i jačanje PU zaštitnih ploča i premaza, te izravnavanje prijelaza.

Društvo je specijalizovano za reparaciju gumenih pokretnih traka, zatim nabavku svih vrsta traka i valjaka, ljepila za vulkanizaciju, strugače/čistače i druge sitne proizvode namijenjene reparaciji – kaže Valentić.

Prvi veliki posao

A nakon nekoliko manjih poslova, Valex company je nedavno dobila i svoj prvi veći posao na koji je Valentić izuzetno ponosan.

Prvi veliki posao koji smo dobili je u Elektroprivredi i iako ni ovdje nije riječ o nekom prevelikom iznosu, mogu reći da je to posao na koji sam izuzetno ponosan. Otkako sam počeo raditi, susretao sam se i s korupcijom i s različitim mišljenjima ljudi o tome kako se može i treba raditi. A ja to neću, ja hoću da dokažem da se može pošteno raditi. Uspio sam dobiti posao u firmi gdje su svi mislili da je to nemoguće i u kojoj nikog ne poznajem i to na sasvim regularan način. Vidio sam da za kvalitet ima nade i da će on vremenom biti jači od korupcije u ovoj državi. To je moto mojih njemačkih partnera a i moj – da kvalitet stvara razliku – priča nam Valentić.

Valentić ostaje u BiH da dalje razvija posao.

Vratio sam se jer volim Bosnu i Hercegovinu i naš narod bez obzira što ovdje ima puno više problema nego u Njemačkoj. Volim slobodu koje u Njemačkoj nema. Mnogi ne cijene Bosnu dok iz nje ne odu – zaključuje Valentić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.