Aktivnosti

Druga generacija bh. dijaspore posjetila američku ambasadu, razgovarano o prvim radnim iskustvima

Članovi i članice druge generacije bh. dijaspore i predstavnici Alumni mreže #WelcomeBack, koji su ovog ljeta bili na praksi u Bosni i Hercegovini, posjetili su danas američku ambasadu u Sarajevu. Kroz USAID projekat “Diaspora Invest”, podržan od Vlade SAD-a, oni su ostvarili svoja prva radna iskustva u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora s Courtney Chubb, direktoricom Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, osvrnuli su se na vlastita iskustva i  planove za naredni period.

– Ovi inspirativni mladi ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore upravo su proveli mjesec dana radeći za kompanije ovdje u Sarajevu, gdje su razmjenjivali ideje, znanje i iskustva, ponovno se povezujući sa svojim naslijeđem. Ovo je samo početak trajnih veza i saradnje s globalnom porodicom Bosanaca i Hercegovaca – istaknula je direktorica misije USAID-a Courtney Chubb.

Ajla Mandal, koja je ljeto provela radeći za IT kompaniju ZenDev, iznijela je svoje viđenje radne atmosfere u BiH.

– Istraživala sam o potencijalu digitalnih nomada i drugih strategija za poticanje priliva talenata, kako domaćih tako i internacionalnih, u Bosnu i Hercegovinu. Shvatila sam mnoge prednosti rada ovdje i kako mi, dijaspora, možemo obogatiti zemlju našim iskustvima stečenim u SAD-u – kazala je Mandal.

Referirajući se na svoje iskustvo iz modne industrije u New Yorku, Edvina Ikeljić je naglasila svoju vezu s dijasporom.

– Nakon ovog iskustva, shvatam koliko znanja i vještina mogu prenijeti iz SAD-a nazad u Bosnu i Hercegovinu. Moj boravak u Intuitivi bio je neprocjenjiv i nastavit ću koristiti to iskustvo dok se vraćam u SAD. Veza će ostati – navela je.

Amir Dedeić iz Kanade naglasio je važnost priznavanja mladih iz dijaspore koji nemaju bh. državljanstvo, upozoravajući da poznaje veliki broj onih koji bi željeli učestovati u ovakvim programima, ali im je to prepreka.

– Doprinos svakog člana dijaspore, bez obzira na državljanstvo, zaslužuje priznanje. Posebno fokusirajući se na drugu generaciju čiji su preci povezani s BiH. Moj angažman u Ministry of Programming otkrio je obilje talenata ovdje, čineći iskustvo zaista zanimljivim – podsjetio je Dedeić.

Ilma Grbo, koja je bila angažovana u kompaniji Faveda, podijelila je svoju priču o radu u BiH.

– Kompanija mi je ukazala povjerenje da pripremim materijale prilagođene njemačkoj govornoj demografiji. Također sam aktivno učestvovala u razvoju proizvoda, uživajući u nezavisnosti i sloboodi da pratim svoja interesovanja – kazala je.

Nadia Selimović, koja trenutno stiče iskustvo u nLogicu, naglasila je koliko je naučila o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetno mi je drago vidjeti koliko se rada ulaže u ovu oblast u Bosni i Hercegovini. Ovo iskustvo mi je pružilo uvid u lokalnu poslovnu klimu. Kroz moju praksu u nLogicu, sada vidim kako bih mogla živjeti i doprinositi ovdje – pojasnila je ona.

Ovaj susret potvrdio je da mladi iz dijaspore imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Bosne i Hercegovine, pružajući nova znanja, iskustva i prilike za saradnju.

USAID planira pokrenuti više inicijativa #WelcomeBack sljedećeg ljeta i nastaviti rad s mladima iz BiH širom svijeta, saopćeno je iz USAID-ovog Diaspora Invest Projekta.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.