Aktivnosti

Elvir Bećirović, Bosanac u Njemačkoj: Start-up scena Sarajeva može naučiti mnogo od Berlina

Bećirović vodi projekte podrške start-upima pri Odjelu za ekonomiju, energiju i javna preduzeća glavnog grada Njemačke.

Elvir Bećirović, Bosanac sa berlinskom adresom, vodi projekte podrške start-upima pri Odjelu za ekonomiju, energiju i javna preduzeća glavnog grada Njemačke.

Fokusiran na programe saradnje na azijskom tržištu, Bećirović poručuje da možemo mnogo naučiti od saradnje njemačkih start-upa sa tržištima širom svijeta. Ovo je bila i tema njegovog predavanja u start- up studiju Tershouse, koje je održano u saradnji sa USAID projektom “Diaspora Invest”.

– Javni sektor može pomoći boljoj promociji lokalnih kompanija na međunarodnom tržištu, kako bi što bolje plasirali njihove produkte i usluge i time pridonijeli razvoju privrede. Berlin godinama uspješno podržava internacionalizaciju tamošnjih preduzeća kroz razne programe, koje se lako mogu primijeniti i u BiH. Projekat “Diaspora Invest” i ovo što radi USAID pruža izvrsan okvir za prijenos znanja i jačanje veza bh. dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom. Start-up scena Sarajeva može naučiti mnogo od Berlina i tu trebamo raditi više da se povezujemo, posebno preko naše dijaspore, poručuje Bećirović.

Poduzetnici iz različitih sektora, većinom vezani za remote rad prema kompanijama na zapadnim tržištima, pozdravili su ovo predavanje, a istaknuta je potreba da Sarajevo i Bosna i Hercegovina proaktivnije nastupa prema novim oblicima partnerstava institucija u oblasti potpore start-upima.

– Tershouse je danas primjer okupljanja odličnih startupa, i veliko hvala Nerminu Šehiću, koji stoji iza ovog huba – koji također ima iskustvo rada sa kompanijama u Berlinu i koji prepoznaje važnost povezivanja lokalnih kompanija i prenosa inovativnih praksi, kazao je Armin Alijagić iz udruženja “Naša perspektiva”, jednog od organizatora, saopćeno je iz projekta Diaspora Invest.

Inače, “DiaWorks: Iskustva koja mijenjaju zajednicu” predstavlja set radionica sa ekspertima iz bosanskohercegovačke dijaspore, te se tokom cijelog ljeta realizuju u saradnji sa hubovima u Sarajevu, uključujući CosmoHub, HUB387, Tershouse, Mozaik Startup Studio i Homework Hub.

– Želimo pomoći domaću start-up scenu, uključiti je u razgovor, povezati je sa bosanskohercegovačkom dijasporom i otvoriti prostor za nove inicijative. Današnji razgovor je trajao znatno duže nego što je to bilo planirano, upravo zato što postoji interes, ljudi žele čuti na koji način Berlin komunicira sa svijetom u ovom sektoru i šta mi ovdje možemo preuzeti, zaključio je Alijagić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.