Aktivnosti

Zenica u procesu otvaranja novih poslovnih zona za strane i domaće investitore

Prvi poslovni forum zeničke dijaspore organizovan je danas u Hotelu Zenica u sklopu realizacije Memoranduma o saradnji između Grada Zenica i Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Današnji forum bio je prilika da se iznesu poslovni potencijali Grada Zenice u pogledu investiranja, ali i da se predstave rezultati projekata koji su ranije realizirani.

Maša Škrbić, koordinatorica projekta Dijaspora invest grada Zenice, je kazala da je grad Zenica jedna od 30 lokalnih samouprava te da učestvuju u projektu.

“Danas ćemo razmjeniti iskustva i raditi na mapiranju dijaspore. Zenica je primjer dobre prakse jer putem i drugih projekata npr. preko Zenica MeetUp-a doveli smo mnoge projekte u Zenicu, dobili BFC certifikat, a u budućbosti planiramo otvoriti i dvije nove poslovne zone što je potencijal za dijasporu i investicije za naš grad”, kazala je Škrbić.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Fahrudin Šahmanija, direktor firme FeMetall, je kazao da su ovi susreti dobrodošli zbog kontaktata, saradnje i novih poslovnih investitora.

“Ovakvi forumi nam olakšavaju da dođemo do poslovnih subjekata u Evropi, ali i da u dijaspori pronađemo nove poslovne partnere. Komunikacija i stvaranje kontakata služe investitorima, ali i nama proizvođačima, čime otvaramo poslove i postižemo zajedničke ciljeve, a to je razvoj privrede”, kazao je Šahmanija.

Pored Šahmanije, poslovna iskustva je iznijela i Sanita Karić-Bitić direktorica INOXTERM GmbH Judenburg, a Armin Alijagić, predsjednik NVO Naše perspektive je iznio brojne detalje o bh. dijaspori, količini novca koji dolazi u BiH te da ovaj projekt ima za cilj upoznati dijasporu o ekonomskom razvoju BiH.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Preko 160 dijasporskih investitora smo imali i otvoreno je više od 1.500 radnih mjesta. Sada ćemo pored finansijskih resursa dijaspore, fokusirati se na prenos znanja te razmjenu kontakata kako bi domaće firme ostvarile lakši izvoz”, izjavio je Alijagić.

Forum u Zenici traje već dva dana, a osim predstavnika Grada Zenice učestvuju i predstavnici kantona, USAID-a te bh. privrednici.

Klix.ba

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Buđenje gradića u Hercegovini: Kapije “Stolačkih podruma” ponovo će biti otvorene

S otvaranjem nove ceste, gradić na jugu Hercegovine – Stolac – dočekao je svoje novo buđenje. Stočani su s pravom …

Prenos znanja iz dijaspore: Elektroinstalacije koje će olakšati izgradnju stanova u BiH

Savo Rikanović i Marijana Mihailović su naši domaćini u kompaniji “Smart System”, u mjestu Pukiš kod Lopara. Ova mlada firma …

Dnevni avaz: Nova generacije dijaspore, nova nada za biznise u BiH

​USAID Projekat “Diaspora Invest” je u svojoj petoj godini rada predstavio pilot-aktivnost DiaWorks Internship, u okviru koje se, u toku …

Klix.ba: Tia Karić je rođena u Australiji, ali se vratila u BiH gdje želi obaviti ljetnu praksu

USAID-ov projekt “Diaspora Invest” svojim ljetnim programom prakse okupio je bh. omladinu iz inostranstva ponudivši im radno iskustvo u domovini, …

Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj, vraća se u domovinu    

Crne statistike odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine i dalje dominiraju u razgovorima o mobilnosti nove generacije u našoj zemlji. …

Ljetni program prakse USAID Diaspora Invest privukao mlade članove bh. dijaspore

USAID Projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta realizira DiaWorks Summer Internship Program, koji je specijalizirani program za organizaciju poslovnih praksi za …

Aplikacija bh. kompanije olakšava kupovinu širom svijeta 

Izeta i Munib Salihefendić u Jajcu već godinama vode kompaniju koja se bavi fiskalizacijom, mrežama održavanja i IT podrške na lokalnom nivou. Zahvaljujući …

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.