Aktivnosti

Zenica u procesu otvaranja novih poslovnih zona za strane i domaće investitore

Prvi poslovni forum zeničke dijaspore organizovan je danas u Hotelu Zenica u sklopu realizacije Memoranduma o saradnji između Grada Zenica i Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Današnji forum bio je prilika da se iznesu poslovni potencijali Grada Zenice u pogledu investiranja, ali i da se predstave rezultati projekata koji su ranije realizirani.

Maša Škrbić, koordinatorica projekta Dijaspora invest grada Zenice, je kazala da je grad Zenica jedna od 30 lokalnih samouprava te da učestvuju u projektu.

“Danas ćemo razmjeniti iskustva i raditi na mapiranju dijaspore. Zenica je primjer dobre prakse jer putem i drugih projekata npr. preko Zenica MeetUp-a doveli smo mnoge projekte u Zenicu, dobili BFC certifikat, a u budućbosti planiramo otvoriti i dvije nove poslovne zone što je potencijal za dijasporu i investicije za naš grad”, kazala je Škrbić.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Fahrudin Šahmanija, direktor firme FeMetall, je kazao da su ovi susreti dobrodošli zbog kontaktata, saradnje i novih poslovnih investitora.

“Ovakvi forumi nam olakšavaju da dođemo do poslovnih subjekata u Evropi, ali i da u dijaspori pronađemo nove poslovne partnere. Komunikacija i stvaranje kontakata služe investitorima, ali i nama proizvođačima, čime otvaramo poslove i postižemo zajedničke ciljeve, a to je razvoj privrede”, kazao je Šahmanija.

Pored Šahmanije, poslovna iskustva je iznijela i Sanita Karić-Bitić direktorica INOXTERM GmbH Judenburg, a Armin Alijagić, predsjednik NVO Naše perspektive je iznio brojne detalje o bh. dijaspori, količini novca koji dolazi u BiH te da ovaj projekt ima za cilj upoznati dijasporu o ekonomskom razvoju BiH.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Preko 160 dijasporskih investitora smo imali i otvoreno je više od 1.500 radnih mjesta. Sada ćemo pored finansijskih resursa dijaspore, fokusirati se na prenos znanja te razmjenu kontakata kako bi domaće firme ostvarile lakši izvoz”, izjavio je Alijagić.

Forum u Zenici traje već dva dana, a osim predstavnika Grada Zenice učestvuju i predstavnici kantona, USAID-a te bh. privrednici.

Klix.ba

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.