Aktivnosti

Girls’ Day u Tuzli okupio preko 250 djevojaka i djevojčica

Cilj ovog događaja je podstaći interes i entuzijazam među mladim ženama za STEM karijere

Preko 250 djevojaka i djevojčica je učestvovalo je na jučerašnjoj manifestaciji Girls’ Day u Tuzli.

Ovaj skup prenosa znanja podržan je od strane Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla i USAID projekta “Diaspora Invest”, a nastao je uspješnom saradnjom između Fondacije za Inovacije, tehnologiju i transfer znanja, DKR Njemačkog Centra za Robotiku i BH Futures Fondacije.

Cilj ovog događaja je podstaći interes i entuzijazam među mladim ženama za STEM karijere, inspirirajući ih da istraže mogućnosti u oblastima automatizacije, robotike i nauke.

Dijelom ovog događaja bile su i DiaWorks radionice sa uspješnim ženama-istraživačicama porijeklom iz BiH koje su ispričale više o svom putu.

U okviru ovog segmenta, sa učesnicama su razgovarale Sara Vanovac, koja trenutno pohađa doktorske studije fizike na California Institute of Technology; te Ida Fazlić, trenutno na doktorskom studiju nauke o baštini na Univerzitetu u Amsterdamu.

– USAID je prepoznaje ovakve događaje kao priliku da sa lokalnom zajednicu pomaže prilike da prenosimo znanje iz dijaspore, gdje podstičemo mlade na obrazovanje, razmjenu znanja i učenje. Zato smo danas u Tuzli – poručuju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Pored ovih sesija, o radu u IT sektoru, govorile su Valerija Ereš iz kompanije ZenDev i Azra Aljić iz kompanije HTEC.

– Ovo je bila izvrsna prilika da djevojkama i djevojčicama DKR i cijeli tim približe STEM i sve prilike koje mogu iskoristiti. Priče žena koje su napravile uspjeh njihova su vodilja – zaključili su iz USAID-a.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.