Aktivnosti

Haris Letuka čuva naslijeđe obrade jablaničkog granita

U predgrađu Sarajeva stižemo na adresu „Balkan Kamena”, radionice kamenorezca Harisa Letuke. Letuke vode porijeklo iz Jablanice, odakle je Harisov otac Hikmet došao u Sarajevo. Sa sobom je donio svoj zanat i znanje o jablaničkom granitu.

„Otac je u Sarajevu  vidio plodno tlo i priliku za razvijanje tog posla, te je zajedno sa mojom majkom počeo sa izgradnjom firme iz temelja, da bi nakon nepunih 20 godina poslovanja firma imala iza sebe brojne uspješno završene projekte i saradnje, kako sa velikim građevinskim kompanijama i sarajevskim općinama, tako i sa privatnim licima. Nakon smrti oca 2021. godine, moja majka i ja nastavljamo sa ovim porodičnim biznisom.

U potrazi za novim izazovima i s ciljem proširivanja poslovanja, razradili smo novu viziju napretka, koja bi uključivala širenje poslovanja i van granica Bosne i Hercegovine”, poručuje Haris.

Jablanički granit je poseban zbog svoje jedinstvene teksture i boje koja varira od sivkasto-bijele do tamno sive s prošaranim uzorkom. Ovaj tip granita je od davnina važan resurs za područje Jablanice. Zbog svoje čvrstoće i otpornosti na vremenske uvjete, postao je poželjan materijal za brojne građevinske i arhitektonske projekte, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i širom Evrope. Osim svoje funkcionalne vrijednosti, jablanički granit je cijenjen i zbog estetskog izgleda, što ga čini idealnim za luksuzne interijere i eksterijere.

„Bavimo se rezanjem, obradom i ugradnjom različitih proizvoda od prirodnog kamena. Neki od tih proizvoda uključuju stepeništa, podeste, fasade, kuhinjske ploče, klupice itd. Naši proizvodi su namijenjeni kako za privatna lica, tako i za građevinske firme koje se bave građenjem poslovnih i stambenih objekata. S vremenom smo izgradili povjerenje i napravili priču”, dodaje Haris.

Kroz saradnju u okviru USAID projekta „Diaspora Invest” upoznali su se sa posrednikom za izvoz na norveško tržište Dragim Dizdarom.

„Gospodin Dizdar nas je uputio o tome šta sve trebamo dalje razvijati kako bismo imali šansu na međunarodnom tržištu. Mislim da možemo napraviti mnogo kada pokažemo kvalitet našeg kamena, posebnog jablaničkog granita. Poštujemo rokove, imamo znanje, razumijemo evropska tržišta, mislim da na tom putu imamo šansu da rastemo. Smatramo dijasporu korisnom na tom putu, oni šire našu priču dalje”, pojašnjava Letuka.

S obzirom na kvalitetu i ljepotu jablaničkog granita, nije čudo što je privukao pažnju klijenata širom svijeta. Sa rastućom potražnjom za kvalitetnim građevinskim materijalima, jablanički granit je našao svoje mjesto na tržištima Evrope, Sjeverne Amerike i Azije. Njegovi glavni ambasadori su svjetski stručnjaci u oblasti industrije kamena koji njegovu priču čuvaju dalje. Priča Harisa Letuke ohrabruje, u nadi da će generacije koje dolaze sačuvati tradiciju i vrijednost obrade našeg kamena. “Priča o granitu je priča o nama. Kroz to čuvamo naše naslijeđe”, zaključuje Letuka.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.