Aktivnosti

Mlada Hercegovka na čelu kompanije koja privlači investitore iz Švicarske, Njemačke i Austrije: Vrijeme za bolju priču tek dolazi

Na vratima svog ureda u INTERA Tehnološkom parku dočekuje nas Marija Ćeškić, mlada Širokobriježanka i direktorica kompanije “Coral” u Bosni i Hercegovini. Marija pripada generaciji poduzetnica koje vjeruju da naša zemlja može napraviti iskorak u promociji svog investicijskog potencijala. Zbog toga je preuzela vodstvo “Corala” u našoj zemlji, sestrinske kompanije istoimene tvrtke u Njemačkoj koja, osim u Bosni i Hercegovini ima svoje podružnice u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

“Coral je pokrenuo naš osnivač, gospodin Zdenko Štriga, po uzoru na poduzetničke centre Njemačke i Južne Koreje, koji su ga impresionirali po brzini povezivanja. Od devedesetih do danas kroz Coral je realizovan niz poslovnih povezivanja sa BiH. Danas, nepune dvije godine otkako smo pokrenuli i svoj ured u Mostaru, radimo na tome da promoviramo poslovnu komunikaciju i unaprijedimo veze sa njemačkim tržištem”, poručuje Ćeškić.

Tržište Njemačke, Austrije i Švicarske te investitori iz ovih zemalja mogu biti oslonac razvoja i iskorištavanja potencijala Bosne i Hercegovine. Zbog toga se “Coral” povezao i sa USAID projektom “Diaspora Invest”, kroz čiji je program razmjene znanja ušao u mrežu brzorastućih kompanija koje surađuju sa uspješnim pojedinicima iz iseljeništva.

“Povezujemo tržište, tražimo kapital i partnere. Radimo na oglašavanju i promociji domaćih proizvoda i usluga na tržištu koje danas pokriva preko 100 milijuna stanovnika. Vjerujemo u razvoj ekonomske diplomacije kroz koju možemo proširiti mrežu kontakata. A svaku suradnju treba pratiti. Važno je da kompaniju ne ostavljate nakon dogovorenog posla sa inozemnim interesentima, već da im pomažete dalje i pratite ih na putu rasta”, dodaje Češkić.

Marija vjeruju da Bosni i Hercegovini trebaju potporni poduzetnički centri, kao tačke povezivanja domaće i europske ekonomije. Dijaspora tu igra važnu ulogu.

“Mnogi naši članovi i članice dijaspore imaju novac, ali je potrebno raditi na obnovi povjerenja kako bi se investicije dogodile. Zbog toga ćemo nastaviti dalje raditi na tome da budemo poveznica i pokretač, mjesto kontakta u koje će ulagači imaju povjerenje. Naše vrijeme tek dolazi i vjerujem da ćemo ispričati bolju priču o BiH”, zaključuje naša sugovornica.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.