Aktivnosti

Infosesija po javnom pozivu u sklopu USAID projekt Diaspora Invest za privrednike Grada Zenica

Infosesijom u sklopu Javnog poziva za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjen za podršku kvalifikovanih i registrovanih mikro, malih i srednjih preduzeća (MSP) danas je u sklopu USAID projekta Diaspora Invest, Grad Zenica potencijalne aplikante upoznao o uslovima apliciranja na pomenuti poziv te mogućnostima investiranja na području tog grada.

U cilju otkrivanja poslovne prilike za bosanskohercegovačku dijasporu, sredinom prošlog mjeseca održan je i Prvi poslovni forum zeničke dijaspore, a odštampana je i brošura “Grad Zenica Vaš grad, Vaša poslovna destinacija”.

-Grad Zenica već šest godina aktivno radi na projektima koji se tiču dijaspore, u sklopu kojeg našoj dijaspori dajemo najbolje pogodnosti kako bi investirali u svoj rodni kraj te kako bi se vraćali i razmjenjivali dobra iskustva.

Konstantno radimo i na mapiranju dijaspore, uvođenju E-servisa koji našoj pomažu da dobije svoje lične dokumente, ali i putem projekata- ove godine USAID projekta Diaspora Invest. Ono što nas raduje je da su ljudi u inostranstvu zadovoljni našim radom – kazala je koordinatorica za dijasporu Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing i promociju stranih investicija u Službi za lokalni ekonomski razvoj Grada Zenica.

U sklopu pomenutog projekta, dodala je, Grad Zenica učestvuje s 50.000 KM, koliko ulaže i USAID, čime žele pomoći ljudima iz dijaspore da otvore svoje firme i razmjene iskustva.

-Sufinansiranje je samo za nabavku opreme, a aplikanti mogu dobiti do 70.000 KM grant sredstava- kazala je Sušić, koja je istakla kako će tokom infosesije predstavnici preduzeća moći dobiti više informacija o javnom pozivu.

Predsjednik Udruženja “Naša perspektiva” Armin Alijagić napomenuo je kako su glavni partner na ovom USAID-ovom projektu za BiH. Danas su, dodaje, predstavili projekt dodjele bespovratnih sredstava, koji je uspostavljen u partnerstvu s Gradom Zenica.

– Putem ovog programa dodjeljivat će se do 70.000 KM preduzećima koja su povezana s bh. dijasporom. Ta preduzeća ne smiju biti starija od tri godine i trebaju da budu registrovana kao d.o.o., a sve što se bude nabavljalo kroz ovaj program treba da bude u vidu neke opreme, odnosno stalnih sredstava- istakao je Alijagić.

Prvi poslovni forum zeničke dijaspore, koji je održan 13. septembra, bio je prilika za promociju ovog programa, a 22. septembra zvanično je i raspisan javni poziv za apliciranje za područje Grada Zenica.

Firme koje apliciraju moraju biti “u minimalnom suvlasništvu 20 posto bh. dijaspore ili da je u potpunom vlasništvu osobe iz Bosne i Hercegovine, ali da može dokazati da intenzivno sarađuje s bh. dijasporom”, na način da otvara strana tržišta bh. firmama. Javni poziv je otvoren do “utroška sredstava”.

www.zenicablog.com

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.