Aktivnosti

Na Gospodarskom forumu u Žepču fokus na investicije iseljeništva

Danas je u Žepču održan 10. Gospodarski forum koji je okupio vodeće lidere iz kompanija ove regije, donosioce odluka i brojne zainteresirane za povezivanje i saradnju. Kao jedna od ključnih tema skupa bila je i podrška investicijama iseljeništva u Žepče, koje je već sada prepoznatljivo po postignutim rezultatima u privlačenju ulagača koji vode porijeklo iz ovog kraja i žele donijeti svoje znanje, kapital i poslovne veze natrag u zemlju.

“Izuzetno je važno što Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče prepoznaju ulogu iseljeništva u razvoju lokalne zajednice. Danas ovdje razgovaramo o kompanijama koje su napravile rezultat, stvorile proizvode i izašle na međunarodno tržište. Možemo biti ponosni na ono što Žepče ima, jer svaki poduzetnik koji pokrene uspješnu priču pozivnica je za nove koji će doći. U tom svjetlu, velika je stvar i pokretanje lokalnog investicijskog fonda gdje Općina Žepče i USAID zajednički podržavaju nove investicije dijaspore”, poručio je Zoran Matijević iz kompanije “Z-Montagen”.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče i Merima Avdagić, direktorica za partnerstva pri USAID-ovom projektu “Diaspora Invest” na panelu posvećenom ekonomskoj saradnji sa dijasporom, podijelile su više detalja o konkretnim mehanizmima potpore.

“Kroz ovaj program, Općina Žepče i USAID osiguravaju bespovratna sredstva za kompanije koje nisu starije od tri godine i koje imaju održivu poslovnu vezu sa iseljeništvom, ili kroz suvlasništvo ili kroz druge oblike partnerstva. U Žepču već imamo niz uspješnih poslovnih priča koje su imale saradnju sa USAID-om i to želimo nastaviti dalje. Svake godine imamo nove kompanije, nove poslovne planove i modele koji mogu osigurati zapošljavanje lokalnog stanovništva i investicije koje će osigurati stabilan ekonomski razvoj ove lokalne zajednice”, dodaju iz USAID-a.

Bojan Mandura iz kompanije “Percepta” također je jedan od pokretača proizvodnje u Žepču, koja se realizuje zahvaljujući ulaganju dijaspore.

“Želimo biti inspiracija drugima i okrenuti procese u jednom drugom pravcu. Općina Žepče može postati najpoželjnija općina za ulaganje iseljeništva, samo je važno da primjerima pokažemo kako taj proces ide od pokretanja firme do iskustva dugogodišnjeg poslovanja u saradnji sa lokalnom zajednicom. Današnji događaj i brojni zainteresovani učesnici za ove priče pokazuju da je ovo put kojim lokalne zajednice širom zemlje trebaju da idu“, zaključio je Mandura

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.