Aktivnosti

Na Gospodarskom forumu u Žepču fokus na investicije iseljeništva

Danas je u Žepču održan 10. Gospodarski forum koji je okupio vodeće lidere iz kompanija ove regije, donosioce odluka i brojne zainteresirane za povezivanje i saradnju. Kao jedna od ključnih tema skupa bila je i podrška investicijama iseljeništva u Žepče, koje je već sada prepoznatljivo po postignutim rezultatima u privlačenju ulagača koji vode porijeklo iz ovog kraja i žele donijeti svoje znanje, kapital i poslovne veze natrag u zemlju.

“Izuzetno je važno što Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče prepoznaju ulogu iseljeništva u razvoju lokalne zajednice. Danas ovdje razgovaramo o kompanijama koje su napravile rezultat, stvorile proizvode i izašle na međunarodno tržište. Možemo biti ponosni na ono što Žepče ima, jer svaki poduzetnik koji pokrene uspješnu priču pozivnica je za nove koji će doći. U tom svjetlu, velika je stvar i pokretanje lokalnog investicijskog fonda gdje Općina Žepče i USAID zajednički podržavaju nove investicije dijaspore”, poručio je Zoran Matijević iz kompanije “Z-Montagen”.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče i Merima Avdagić, direktorica za partnerstva pri USAID-ovom projektu “Diaspora Invest” na panelu posvećenom ekonomskoj saradnji sa dijasporom, podijelile su više detalja o konkretnim mehanizmima potpore.

“Kroz ovaj program, Općina Žepče i USAID osiguravaju bespovratna sredstva za kompanije koje nisu starije od tri godine i koje imaju održivu poslovnu vezu sa iseljeništvom, ili kroz suvlasništvo ili kroz druge oblike partnerstva. U Žepču već imamo niz uspješnih poslovnih priča koje su imale saradnju sa USAID-om i to želimo nastaviti dalje. Svake godine imamo nove kompanije, nove poslovne planove i modele koji mogu osigurati zapošljavanje lokalnog stanovništva i investicije koje će osigurati stabilan ekonomski razvoj ove lokalne zajednice”, dodaju iz USAID-a.

Bojan Mandura iz kompanije “Percepta” također je jedan od pokretača proizvodnje u Žepču, koja se realizuje zahvaljujući ulaganju dijaspore.

“Želimo biti inspiracija drugima i okrenuti procese u jednom drugom pravcu. Općina Žepče može postati najpoželjnija općina za ulaganje iseljeništva, samo je važno da primjerima pokažemo kako taj proces ide od pokretanja firme do iskustva dugogodišnjeg poslovanja u saradnji sa lokalnom zajednicom. Današnji događaj i brojni zainteresovani učesnici za ove priče pokazuju da je ovo put kojim lokalne zajednice širom zemlje trebaju da idu“, zaključio je Mandura

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.