Aktivnosti

USAID predstavio vodič za nove alate komunikacija sa dijasporom

USAID-ov projekat “Diaspora Invest” predstavio je danas nove mehanizme za jačanje povezivanja lokalnih zajednica s bosanskohercegovačkom dijasporom. Vodič za jedinice lokalne samouprave pod nazivom “Novi alati komunikacije u savremenom dobu” služiće zaposlenicima općina i gradova koji sarađuju sa dijasporom. 

“Ova inicijativa je odraz sve veće potrebe za prilagođavanjem komunikacijskim trendovima u digitalnom dobu. Uz ubrzani tempo tehnološkog napretka, tradicionalni načini komunikacije postaju zastarjeli – što je stalni izazov za jedinice lokalne samouprave. Vodič je kreiran s ciljem da pruži lokalnim zajednicama konkretne smernice i alate kako bi efikasno komunicirale i povezivale se s dijasporom, koja je sve više raspršena širom sveta. S obzirom na to da mnogi članovi dijaspore često imaju snažnu želju da doprinesu svojoj domovini, bilo kroz investicije, turizam ili povratak, ovaj vodič služi kao most ka ostvarivanju tih potencijala”, poručio je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore. 

Jedinice lokalne samouprave su prva tačka kontakta za mnoge članove dijaspore koji žele da se ponovno povežu s domovinom. Stoga je osavremenjivanje njihovih komunikacijskih metoda od suštinskog značaja. Digitalna era donosi alate koji omogućavaju brzu, transparentnu i dvosmjernu komunikaciju. Kroz aplikacije, automatizaciju komunikacije, društvene medije i web platforme, jedinice lokalne samouprave sada mogu postići daleko veći doseg i interakciju.

“Osim što omogućava direktnu komunikaciju, digitalizacija također pruža priliku za analizu podataka. Jedinice lokalne samouprave sada mogu pratiti angažman, interese i potrebe dijaspore u stvarnom vremenu, omogućavajući im da prilagode svoje strategije i ponude prema tim informacijama”, zaključio je Alijagić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.