Aktivnosti

Prenos znanja iz dijaspore: Elektroinstalacije koje će olakšati izgradnju stanova u BiH

Priča o prenosu znanja i sjajnim poslovnim idejama mlade ekipe “Smart System” iz Lopara

Savo Rikanović i Marijana Mihailović su naši domaćini u kompaniji “Smart System”, u mjestu Pukiš kod Lopara. Ova mlada firma je svoj uspjeh postigla na švajcarskom tržištu, a postepeni rast proizvodnje i broja radnika u BiH, pokazuje da spona između dijasporskih investicija, međunarodnog tržišta i lokalne radne snage donosi uspjeh. Tako je „Smart System“ postala još jedna uspješna priča Opštine Lopare, grada koji je prepoznatljiv po nizu značajnih ulaganja iseljeništva u ekonomski razvoj.

„Godine rada direktora i suvlasnika firme Gorana Novakovića u Švajcarskoj ga je motivisalo da pokrene posao i na našim prostorima. Okupili smo mladi tim, koji ima znanja i mogućnosti da unese novitete i olakšanje u građevinskim radovima. Mi se bavimo planiranjem i proizvodnjom elektroinstalacije stambenog prostora prilikom izgradnje i betoniranja. Naš cijeli koncept se zasniva na boljem planiranju elektroinstalacija u stambenim prostorima prilikom izgradnje. Drugačiji pristup ovom pitanju može donijeti značajne uštede, osigurati veću efikasnost u izgradnji i bolju iskoristivost prostora“, poručuje Mihailović.

Sve je krenulo od istraživanja mogućnosti koje će osigurati bržu i povoljniju izgradnju stambenih objekata.

„Ovaj proces je nastao iz jednog cilja, kako olakšati posao električarima, donijeti uštede na vremenu i materijalu. Napravili smo posao iz BiH za Švajcarsku, tamo postigli uspjeh, dokazali se kvalitetom i sada želimo sve to ponuditi kompanijama u našoj zemlji. Ono po čemu se mi razlikujemo od drugih jeste brzina, kvalitet i efikasnost izrade elektroinstalacija“, dodaje Rikanović.

Ovakav sistem nudi bolju izolaciju, efikasniju gradnju, lakšu montažu i smanjuje troškove.

„Radimo izradu instalacija za Smart Home sisteme uz korištenje posebnih kablova i instalacija namijenjenia za ovaj pristup. Osiguravamo instalacije, programiranje i sve ostale prateće elemente. Takvi sistemi će donijeti uštedu energije i promijeniti potpuno smjer u kojem idu ulaganja u mjesta stanovanja u budućnosti. Pokrenuli smo distribuciju Abi Solar panela, čime želimo otvoriti i novo poglavlje u segmentu rada na energetskoj efikasnosti. Riječ je o pristupačnim panelima koja odlično funkcionišu, lakša su za održavanje i donose visok stepen povrata na uloženo“, napominje Rikanović.

USAID projekat „Diaspora Invest“ i Biznis centra bh. dijaspore uključili su ovu kompaniju u sistem tehničke podrške.

„Kompanija „Smart System“ je ulaganje članova dijaspore iz Švajcarske, oni su svoje znanje i poslovne veze dali za ovu kompaniju. To je osiguralo rast i razvoj firme u BiH, s kojom smo imali izuzetnu saradnju. Vrijeme je da njihova rješenja za elektroinstalacije u stambenim objektima nađu svoje mjesto i u planiranju izgradnje u BiH. Izgradnja stanova je u ekspanziji, izvođači traže bolja rješenja. Zbog toga sam siguran da će kompanija i dalje rasti, te biti prepoznata na domaćem tržištu na način kako je prepoznata u Švajcarskoj“, poručio je Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.