Aktivnosti

Dnevni avaz: Nova generacije dijaspore, nova nada za biznise u BiH

Priča Mladena Dakića

​USAID Projekat “Diaspora Invest” je u svojoj petoj godini rada predstavio pilot-aktivnost DiaWorks Internship, u okviru koje se, u toku ljetnih mjeseci, organizuju poslovne prakse za mlade ljude koji su veći dio svog života ili period studija proveli u inostranstvu. Veliki je ovo iskorak i za kompanije-domaćine koji su prihvatili ideju i uključili se u proces.
Tako je kompanija “Stolarija Kendić” ugostila Ammara Liđana, koji se nedavno vratio iz Paderborna u Njemačkoj. “Domaćini su izuzetno susretljivi i gostoljubivi. Toliko su spremni pomoći, sarađivati sa mnom, dati mi zadatake i odgovornost. Ova praksa je znatno više od onoga što sam očekivao i hvala USAID-u na podršci. Nadam se da će ovakvih prilika biti mnogo više u budućnosti i za druge, s obzirom da znam da je za ovaj program postojao veliki interes”, poručuje Liđan.
Hannah Tia Sarajlić je stigla iz Dundeeja u Velikoj Britaniji, a pomaže razvoj digitalnih komunikacija i doprinosi većoj vidljivosti brenda “BarDo”. “Izuzetno je važno da novu generaciju uključimo u razvoj proizvoda, brendova i usluga u BiH jer oni razumiju nove načine komuniciranja, kako ovdje, tako i globalno. Tu nam pomoć je pomoć od Hannah izuzetna”, napominje Lilijan Sulejmanović, poduzetnica koja stoji iza razvoja programa čokoladica i drugih prehrambenih proizvoda “BarDo”.
Sabina Halilović je iz Slovenije došla u kompaniju “The Headhunter” koja je fokusirana na pronalaženje kvalitetne radne snage i povezivanja poslodavaca i tražioca posla na regionalnom tržištu. “Vlasnici kompanije imaju veliko povjerenje u nas, dobivamo odgovorne zadatke i to je ono po čemu se ova praksa razlikuje od drugih”, pojašnjava Sabina. Isto mišljenje dijeli i Lamija Brkić, koja se nakon pet godina studija u Turskoj, vratila u domovinu i praksu obavlja u kompaniji “Storsen”.

Priliku da podijeli svoja iskustva rada u Istočnom Timoru i Australiji, ali i sa biznis studija u Barceloni, ima Tia Karić. Rodom iz Australije, provela je dio svog života u Sarajevu, da bi se onda opet otisnula u svijet. “Možemo promijenti mentalitet ovdje, usmjeriti nove generacije da rade, da saznaju i uče”, poručuje Karić. Njena kompanija-domaćin “Represent Communications” je već istakla korist od ove saradnje, s obzirom da im je globalno iskustvo i fokus na izradi razvojnih projekata olakšao pripremu novih programa saradnje koje trenutno finaliziraju. “Nova generacija dijaspore je i nova nada za biznise u Bosni i Hercegovini. Imamo toliko toga da naučimo od ovih mladih ljudi”, zaključio je Armin Alijagić, direktor Biznis centra bh. dijaspore.

(Mladen Dakić, Dnevni avaz)

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Stolarija iz Dervente ima budućnost u međunarodnoj tržišnoj utakmici 

“Grafičar Promet”: Tri decenije predvode inovacije u štampi

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

NYC Bagel: Melisa i David donijeli dašak Njujorka u Sarajevo

Mlade poduzetnice Emina i Merima: Ženska njega se mora okrenuti prirodnim sastojcima 

Porodica Knežević iz Banje Luke: Od majstorske radnje do 50 zaposlenih

Žene-preduzetnice prednjače u idejama na tržištu regiona

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.