Aktivnosti

USAID i Tershouse sa mladim razgovarali o iskustvu dijaspore

Danas je u hubu “tershouse” u Sarajevu održana prva radionica “DiaWorks: Iskustva koja mijenjaju zajednicu”, koju realizira USAID-ov projekat “Diaspora Invest”, koji ovog ljeta okupljaju članove i članice dijaspore koji prenose svoje znanje u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Prvu radionicu je održala Amela Trokić, ekspertica za pronalaženje talenta i upravljanje ljudskim resursima, koja trenutno živi i radi u Kanadi.

“Amelina karijera je oblikovana akcijom i utjecajem; od upravljanja međunarodnim ekonomskim projektima širom svijeta do vođenja projekata za razvoj ljudskih resursa, kao i employer brandinga za softver kompanije. Trenutno obavlja funkciju direktorice u Jarvis Consulting Group, firmi iz Toronta koja se bavi razvojem tehničkih talenata i uslugama zapošljavanja. Njena uloga obuhvata vođenje i razvoj programa obuke za tehničke talente, nadgledanje tehničkog napretka te dostavljanje mladih talenata za potrebe tech industrije”, kazala je Ivona Narančić iz Tershousea.

Rođena u Bosni i Hercegovini, odrasla u Torontu i obogaćena iskustvima iz New Yorka, Milana, Edinburgha, Istanbula i drugih mjesta, Amela Trokić unosi jedinstvenu perspektivu u svoj rad.

“Razgovarali smo sa mladim ljudima iz start-upa iz Tershouse o tome koliko je važno da prepoznaju prilike koje imaju u Bosni i Hercegovini. Formalno obrazovanje manje košta, postoje prilike koje možete iskoristiti kako biste pristupili programima ovdje koje vam mogu utjecati na karijeru. Iskustva koje sam stekla u zemlji, tri puta sam otišla i tri puta sam se vraćala, uvijek su mi pomagala da napravim iskorak na zapadnim tržištima. Ova zemlja ima svoje probleme, ali mi je važno bilo da sa mladim ljudima u biznisu podijelim šta je zapravo sve dobro što u Bosni i Hercegovini imate”, kazala je Amela Trokić.

Amela je sa učesnicima radionice razgovarala o prednostima života u BiH, ali i važnosti sticanja globalnog iskustva.

“Izuzetno nam je važno što kroz radionice razmjene znanja pružamo priliku mladim ljudima koji vode start-upe da prepoznaju znanje i iskustvo koje nam dijaspora donosi. Danas smo govorili o različitim perspektivama koje su bitne za ljude na početku poslovanja. Imamo dosta članova i članica Tershousea koji su se školovali van zemlje ili su radili van BiH. Mi upravo zbog toga prepoznajemo potencijal naših ljudi u inostranstvu i želimo naš prostor učiniti mjestom učenja gdje će imati priliku da podijele svoju priču”, zaključila je Narančić.Radionice se nastavljaju i sutra, pa će u Tershouseu 15.8. će govoriti Elvir Bećirović, koji živi i radi u Berlinu, a koji će govoriti na temu izlaska na međunarodno tržište te kako javni sektor može pomoći na tom putu, na osnovu svog iskustva rada u Berlinu.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.