Aktivnosti

USAID predstavio program obuke u upravljanju i prodaji za start-upe 

Konjic, Bosna i Hercegovina – U Konjicu je uspješno završena višednevna obuka za predstavnike nekih od vodećih start-upa te rastućih malih i srednjih preduzeća. Riječ je o aktivnostima koje su dijelom programa tehničke podrške Vlade Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID-ov projekt “Diaspora Invest”. Obuka je privukla 20 učesnika i učesnica iz različitih dijelova zemlje, koji dolaze iz kompanija koje sarađuju sa bh. dijasporom. 

“Cilj ovog programa je osnažiti kompanije kroz pružanje novih znanja iz oblasti strateškog menadžmenta, prodaje i komunikacija. Kroz interakciju s iskusnim predavačima, Mladenom Komaricom i Naidom Pervan, učesnici su imali priliku naučiti kako postaviti viziju razvoja svojih preduzeća, poboljšati poslovne modele, i dostići ciljeve prodaje. Program obuke posebno je naglasio važnost samosvijesti i odgovornosti u prodajnim performansama. Učesnici su kroz različite metode i vježbe radili na poboljšanju angažiranosti, kvaliteti komunikacije, konstruktivnim odnosima i fleksibilnosti u poslu. Autonomija i težnja ka autentičnim rezultatima bili su ključni aspekti radionice“, poručuju organizatori.

U okviru obuke, obradili su se i specifični segmenti psihološke strukture u prodaji, analize i samoprocjene, tehnike pregovaranja i metode za uspješnu prodaju. Savladane su i strategije za prevazilaženje strahova vezanih za prodaju, definiranje potreba klijenata, i načini reagovanja na kupčeve argumente. Program je također pokrio važne aspekte prodajnog procesa kao što su postprodaja, pravila prodaje, motivacija, te pitanja i odgovori.

“Posebna pažnja posvećena je razumijevanju HR funkcije i njezine važnosti za poslovanje. Učesnici su diskutovali o prednostima razvijenog HR-a, identifikaciji uobičajnih problema u upravljanju ljudskim resursima, i o specifičnim izazovima kroz interaktivne sesije. Raspravljalo se o HR praksama koje danas mogu napraviti razliku, procesima zapošljavanja, procjene zaposlenika, te upravljanju performansama. Kroz obuku su također pokrivene teme razvoja zaposlenika. Naglasak je stavljen na važnost zadržavanja, uključenosti i motivacije zaposlenika“, napominju iz Projekta.

Iz USAID-ovog projekta “Diaspora Invest” pozvali su sve zainteresovane kompanije koje imaju poveznicu sa bh. dijasporom da se prijave za tehničku podršku i osiguraju svoje mjesto na novim programima obuke planiranim za ovu i narednu godinu.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.