Aktivnosti

Drvorezbarstvo iz Konjica prepoznato na svjetskom tržištu

U traganju za novim kreativnim idejama u našoj zemlji, put nas vodi u Konjic. Kada u pretragama upišete ime ovog grada, vrlo brzo će vas put dovesti do tekstova o drvorezbarstvu, tradiciji ovog kraja, koja je kao nematerijalna svjetska baština upisana na listi UNESCO-a. No, kako bismo saznali više o tome šta ono znači za ovaj kraj i razvoj zajednice, morali smo pronaći sagovornicu koja zna priču od početka. Naš domaćin je Jasmina Dizdarević, arhitektica i osnivačica Wagawooda.

Mi smo dio priče Konjica, radimo ručno izrađene i izrezbarene predmete za dom napravljene od drveta iz održivih izvora. Iz hobija i ljubavi prema estetici i tradiciji, osnovali smo kompaniju koja danas zapošljava, obučava i podstiče i mlađe generacije da se bave drvorezbarstvom. Prije dvije godine, ideju o brendu Waga podržao je i Georges Antoine Ventillard, sada suosnivač i državljanin Francuske sa bosansko-hercegovačkim porijeklom. Gospodin Ventillard je poželio je da se kroz ovaj projekat približi i ostvari kontakte sa Bosnom i Hercegovinom“, prepričava nam Jasmina.

Prema Jasmininim riječima ljubav prema drvorezbarstvu javila se još u djetinjstvu odrastajući pored jedne od najvećih drvorezbarskih radionica u Konjicu – radionice porodice Mulić, gdje je veliki dio vremena provodila s majstorima koji su joj kao djevojčici izrađivali stoliće za njene lutke. Po povratku sa doktorskih studija iz Istanbula poželjela je za sebe napraviti poslužavnik od drveta. Međutim, shvatila je da ti isti majstori više ne rade, da su radionice zatvorene, a da su se majstori prekvalifikovali ili da rade u svojim malim garažama, i bila je razočarana.

Njena motivacija za građenje brenda Waga polazi upravo od tog momenta iz želje da majstori imaju priliku za rad i da mogu prenijeti svoje znanje. To joj je postala vodilja u daljem procesu što je rezultiralo izradom predmeta koji će svojim dizajnom i funkcijom naći svoje mjesto u današnjem modernom životu uz istovremeno pokazivanje ljepote drvorezbarskih tehnika.

Bilo je dosta izazovno započeti biznis poput ovoga, doprijeti do ljudi i objasniti vrijednost rada. Kao i u svakoj proizvodnji bilo je potrebno savladati finansijske i tehničke aspekte da bi se obezbijedio opstanak firme Ponosna sam što je danas naš tim – tim vrijednih zanatlija, kreativaca koji izrađuju mala remek-djela drvorezbarstva – svakodnevno unaprjeđuje svoje vještine. Ponosna sam što smo uspjeli postati prepoznatljivi u svijetu, kroz autentičnost i jedinstvenost naših proizvoda, kao prezentan poklon svih građana BiH koji žele ispričati jednu lijepu, toplu, pozitivnu priču o našoj zemlji.”

Obzirom na to da je riječ o starom zanatu dosta teško je naći majstore i znanje. U Jasmininom timu uče, ali i sami razvijaju svoje vještine, te svakodnevno napreduju u razvoju tehnike, s ciljem oživljavanja i njegovanja višestoljetnog autohtonog drvorezbarstva iz Konjica, unikatne umjetnosti ručnog rada, daleko od masovne proizvodnje. Poteškoću predstavlja, još uvijek, iznalaženje balansa modernih poslovnih modela sa posebnim zahtjevima jedne ovako unikatne struke u procjeni njene istinske vrijednosti i cjelokupnog spektra važnosti koju nosi. Uz tehničku podršku USAID projekta „Diaspora Invest” su izvršili optimizaciju poslovnih procesa.

Možemo rasti i napredovati. Pored naših ranijih proizvoda pripremljeno je nekoliko proizvoda koji su usmjereni na funkcionalnost, uz izraženu estetsku komponentu, za enterijere, poput stalaka za knjige, zdjela za voće, stalaka za mirisne štapiće, uz prepoznatljivu usmjerenost na slow-living rituale. Gradimo globalni brend, pokrenuli smo web-shop sa fokusom na EU shipping, gdje će ljubitelji rukotvorina imati priliku i na taj način se upoznati sa našim radom. Odajemo počast našoj bogatoj kulturnoj baštini, obgrljenoj u toploti i ljepoti drveta, oslonjeni na vještinu naših majstora. Navratite u Konjic, naša priča tu tek počinje“, zaključuje Jasmina.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.