Aktivnosti

Uspješna priča o “WEBO Bosnia”

Uspjšena priča o kompaniji “WEBO Bosnia”

Na ulaznim vratima kompanije „WEBO Bosnia“, dočekuje nas direktor Dragan Babić. Ovaj mašinski inženjer i poduzetnik, prije nekoliko godina je odlučio pokrenuti kompaniju u rodnom gradu svojih roditelja. Zbog toga nas put vodi u Derventu, koja je zahvaljujući ovoj investiciji, postala prepoznatljiva po konstruktorima čiji rad priznaju i prepoznaju vodeće kompanije iz njemačke autoindustrije.

“Rođen sam u Zagrebu, gdje sam završio Mašinski fakultet. Radio sam u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. 2012. godine sam odlučio otvoriti prvu firmu u Derventi, koja bi nudila usluge konstrukcije u Catia za njemačku autoindustriju. Krajem 2016. smo otvorili konstrukcijski biro ‘WEBO Bosnia’. Ove godine smo počeli i završili izgradnju objekata proizvodne hale i konstrukcijskog biroa“, pojašnjava Babić.

Zajedničkom investicijom Draganove firme i njegove partnerske kompanije WEBO iz Njemačke rođen je cijeli poslovni projekat koji danas zapošljava 18 ljudi.

„Glavna djelatnost nam je proizvodnja alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače. Tržište je cijela autoindustrija, imamo međunarodno zaštićene patente za tehnologiju proizvodnju. Izvozimo za matičnu firmu WEBO Amtzell, koji rade s klijentima iz cijele autoindustrije. Mi izvozimo intelektualnu uslugu, oni nama pošalju zadatke, uradimo konstrukcije, šaljemo elektronski i fakturišemo, tako da se može reći da smo 100% izvoz. Radnici nam dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali se uglavnom oslanjamo na inženjere iz derventske regije“, dodaje Babić.

Konstrukcije rade u NX-u i Catia softverima, programima specijaliziranim za oblikovanje i konstruiranje. U obrazovnom procesu budući inženjeri se susreću sa ovim programima, ali je uvijek potrebna nadogradnja i stalno praćenje novih trendova, čime se osigurava konkurentnost na svjetskom tržištu. Dragan je zadovoljan napretkom kompanije, ali i generalnom poslovnom klimom u Derventi. Kroz saradnju sa lokalnom zajednicom i USAID Projektom „Diaspora Invest“ kompanija je dobila podršku u lakšem razvoju biznisa i nabavci opreme.

„Derventa je otvorena za investitore. Ovdje posluje dvadesetak stranih firmi, te smo brzo riješili sva pitanja oko izgradnje objekta i poslovanja. Ovdje se može živjeti, sve je blizu, i Beograd i Zagreb. Na kraju, ako prelomiš u glavi, cijeli svijet je tvoj“, zaključuje Babić.

PODIJELI OBJAVU

SLIČNE OBJAVE

Dobila i podršku USAID-a: Firma iz Posušja izvozi plastično posuđe u Evropu

Innovations Seek Investments: Discover 7 Exceptional BiH Start-Ups

Pobrklić-Kamenjaš: Dijaspora nije samo kupac, ona donosi novu vrijednost zajednici

Od Južnoafričke Republike do Bosne i Hercegovine: Kathi i Nermin otkrivaju drugačije Sarajevo

Veze koje vrijede: Domaće kompanije izvoze na strana tržišta zahvaljujući dijaspori

Dom bosanskih kranova: U Gračanici imaju rješenje za svaki problem u upravljanju teretima

INVESTICIJA IZ DIJASPORE OBEZBIJEDILA RADNA MJESTA U VUKOSAVLJU

Upiši se u bazu podataka i ujedno se prijavi na naš Newsletter

Naša Perspektiva je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine, sa fokusom na involviranje bh. dijaspore u razvoj zemlje porijekla.